CRNA HRONIKA

Bračni par iz BiH Adis i Mirela Karahodža varali ljude po Engleskoj

Avaz.ba

22.8.2017

Agencija za najam nekretnina, koju je vodio jet-set bračni par iz Bosne i Hercegovine Adis Karahodža (38) i njegova žena Mirela (35), pod istragom je engleskih vlasti zbog kriminalnih radnji i protuzakonitih praksi iznajmljivanja. 

Adis i Mirela Karahodža morat će platiti 20.000 funti kazni, jer je njihova firma "Green Live Ltd", čije je sjedište u Islingtonu, izdavala lažne licence bez osiguranja ljudima koji su se željeli useliti. To znači da su podstanari bili bez ikakve zaštite u slučaju izbacivanja od vlasnika nekretnina, a istovremeno nije im vraćan novac.

Inspektori su pozvani kada je jedan od podstanara otkrio da ne može vratiti svoj novac za kiriju. Lokalne vlasti podigle su krivičnu prijavu protiv firme i to je prva takva prijava u Velikoj Britaniji. Adis Karahodža navodi se kao direktor firme Green Live Ltd. dok je njegova žena Mirela sekretarica u firmi. Mirela je kažnjena s 11.000 funti jer je potpisivala lažne licence.

Također, kažnjeni su s 5.000 funti, jer su neovlašteno koristili logo Britanskog udruženja stanodavaca, kojem oni nisu pripadali. Firma će morati platiti i 3.000 funti za kompenzacije jednom podstanaru koji nije mogao povratiti svoj novac za kiriju, te 1.500 funti za troškove istrage.

Adis i Mirela Karahodža nisu krivično gonjeni ili optuženi po bilo kojim osnovama, piše The Evening Standard.

Na Facebook profilu bračnog para, koji živi u vili vrijednoj milion funti u Newburyju, sa svoje troje djece, lako se može uvdjeti rastrošni luksuzni život kroz putovanja, skupu odjeću i skupe večere, kojima su se hvalili na slikama.

Adis Karahodža, koji je iz Bosne i Hercegovine, objavio je 2013. godine sliku sebe na luksuznoj jahti napisavši poruku: "Mirela nemoj mnogo trošiti novca u New Yorku, moramo nadograditi Princess V65 jahtu”.

Jahta Princess V65 košta 525.000 funti.

Tokom 2016. godine, dok je vođena istraga, Mirela je pokazivala kako pije skupi šampanjac u londonskim barovima i hvalila se kako je upoznala Princezu Annu u njenom privatnom helikopteru.

Firma Green Live, čiji je moto “Pomožemo vam da živite bolje” (Helping You Live Better) ocijenjena je sa 20 ocjena jedne ili dvije zvjezdice na Googleu. Također, jedan od klijenata upozorio je druge mušterije da ovu firmu izbjegavaju po svaku cijenu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.