CRNA HRONIKA

Ovo je već četvrti napad na Mamića u posljednje tri godine

Piše: Avaz.ba

22.8.2017

Današnji napad na Zdravka  Mamića, savjetnika i nekadašnjeg izvršnog potpredsjednika zagrebačkog Dinama, je četvrti u posljednje tri godine.

Naime, ubrzo nakon što je Zdravko Mamić ranjen u Tomislavgradu, oglasili su se iz NK Dinama saopćenjem u kojem navode da je ovaj događaj planiran i da se radi o nastavku napada na Mamića koji su počeli još 2014. godine.

Prvi napad bio je 22. marta 2014. na derbiju Hajduka i Dinama. Tada se Mamić sukobio s Ivom Begom, legendarnim igračem Hajduka.

Na toj se utakmici prvo svađao s Ljubom Pavasovićem, a potom je nakon slavlja drugog gola Dinama na njega krenuo Bego, koji ga je pokušao udariti.

Obojica su zamahnula jedan prema drugome, ali su ih razdvojili policajci. Mamić je tada dobio i udarac u glavu.

- Mučki su me udarili šakom u potiljak. Dobio sam i dvaput nogom u leđa. Što sam ja radio na mjestu gdje su ispred mene kamere i novinari? Kad je Halilović zabio drugi gol krenuo sam prema bijelom salonu što mi je jedino normalno. Na putu na mene nasrće Bego, kreće šakom i dolazi policija u civilu te viče: "Evakuacija!" U tom trenutku dobio sam udarac šakom u potiljak i na tren sam zamalo izgubio svijest - pričao je dva dana kasnije Mamić.

Uslijedio je još jedan napad na Mamića i to prošle godine. Mamić i njegov odvjetnik Čedo Prodanović došli su pred Prekršajni sud upravo zbog tučnjave s Begom 2014. godine. Kad su Mamić i Prodanović izašli iz automobila, prema njima su poletjele dimne bombe, signalne rakete i boce koje su oštetile jedan od parkiranih automobila.  

Mamić je tada tražio da se ročište prebaci u Zagreb jer se ne osjeća sigurnim, što je sudac odbio. Pod pratnjom policije napustio je grad.

Mamić je još jednom bio žrtva napada i prije dva mjeseca. Dok je u društvu porodice i prijatelja šetao rivom u Bolu na Braču prema njemu se zaletio muškarac i šakom ga udario u glavu. Mamić je od siline udarca pao u more.

- Dobro sam još i prošao jer sam u jednom trenutku izgubio i svijest. Na sreću, iz mora su me izvukli prijatelji - rekao je Zdravko Mamić nakon tog napada.

Mladića (22) koji je udario Mamića ulovili su Mamićevi prijatelji. Prekršajni sud je mladiću zbog naročito drskog i nepristojnog ponašanja na javnom mjestu izrekao mjeru opreza zabrane približavanja i uspostavljanja kontakta s Mamićem, te je pušten na slobodu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.