CRNA HRONIKA

Komandir Granične policije BiH osuđen na šest mjeseci zatvora zbog krađe guma sa službenog vozila

Avaz.ba

3.9.2017

Suspendovani komandir Granične policije BiH u Humu Emir Dudo (43) osuđen je na Sudu BiH na šest mjeseci zatvora, jer je sa službenog automobila Golf 7 skinuo nove gume i namontirao ih na svoje privatno vozilo Golf 6.

Osim zatvorske kazne, njemu je izrečena i zabrana obavljanja pomenutog posla u trajanju od dvije godine od pravosnažnosti presude. 

U Sudu BiH su pojasnili da je Dudo osuđen zbog krivičnog djela pronevjera u službi.

Prema presudi, Dudo je krajem prošle godine dovezao službeni Golf 7 u jedan autoservis u Foči i radnicima rekao da sa njega skinu nove gume sa felgama i namontiraju ih na njegov Golf 6. Zatim im je rekao da na službeno vozilo namontiraju stare točkove koje su prethodno skinuli sa njegovog automobila.

Presudom su Dudi oduzeti točkovi koje je ukrao sa službenog vozila, a obavezan je i da plati troškove krivičnog postupka u iznosu od ukupno 400 maraka. Ovaj iznos dužan je da plati u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude, ukoliko to ne uradi novac će biti prinudno naplaćen od njega.

Optužnicu protiv Dude podiglo je Tužilaštvo BiH u martu ove godine.

- Optuženi se teretio da je sa ciljem da sebi ostvari protupravnu imovinsku korist, prisvojio pokretne stvari koje su mu povjerene u službi u institucijama BiH, te je na taj način počinio krivično djelo pronevjere u službi - navedeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Poslije otkrivanja ovog slučaja Dudo je suspendovan sa posla do okončanja postupka. Međutim, jučer nije bilo poznato da li će on sada poslije presude biti vraćen na neki drugi posao u Graničnu policiju BiH, s obzirom da se kazne zatvora do šest mjeseci mogu otkupiti. Jedan dan zatvora košta 100 maraka.

Ovaj slučaj otkriven je krajem 2016. godine, kada je službeni Golf 7 osvanuo bez točkova u Foči. U početku se sumnjalo da su preko noći točkove ukrali lopovi.

Međutim, istragom je otkriveno da iza krađe stoji komandir jedinice granične policije Hum Emir Dudo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.