BANJA LUKA

Epilog slučaja ubistva Majde Juzbašić od prije 11 godina: Novak Džinović priznao krivicu

Autor: O. MATAVULJ
13.09.2017 17:32
A
A
A

Državljanin Srbije Novak Džinović (41) iz Šapca priznao je u Okružnom sudu u Banjoj Luci da je 2006. godine nožem ubio Banjalučanku Majdu Juzbašić (41) i pristao je da mu se za taj zločin izrekne kazna od 12 godina zatvora.

Sklopio sporazum

Džinović je s banjalučkim Okružnim javnim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice koji je jučer prihvatio Okružni sud u Banjoj Luci, a presuda će biti izrečena danas. Snježana Kudrić, predsjednica Sudskog vijeća, pitala je Džinovića pristaje li na sporazum, na šta je on potvrdno odgovorio.

- Prihvatam, šta ću. Ona me drogirala i u nesvjesnom stanju sam je ubio. Da mi sada date nož, nikoga ne bih mogao ubosti - rekao je Džinović, koji je predložio da ga odmah pošalju na izdržavanje kazne i tražio je od Vijeća da mu pojasni kada mu istječe izrečena kazna.

Zločin se dogodio 27. juna 2006. u stanu Juzbašić u ulici Carice Milice u banjalučkom naselju Obilićevo. U optužnici se navodi da je ubistvu prethodila verbalna prepirka između njih dvoje, nakon čega je Džinović zgrabio nož sa sječivom dugačkim 13 centimetara i 20 puta izbo Majdu po grudima, vratu i rukama.

Bio u bijegu

Nakon ubistva je zapalio njen stan da bi prikrio zločin. Tek nakon gašenja požara vatrogasci su na krevetu otkrili tijelo, koje je djelimično bilo ugljenisano, a u njemu je bio zariven nož.

Nakon zločina Džinović je pobjegao iz BiH i u bijegu se nalazio skoro 11 godina. Na osnovu Interpolove potjernice uhapšen je 17. januara 2017. godine u Crnoj Gori, nakon čega je izručen bh. pravosuđu.

U paklu droge

Majda Juzbašić bila je jedan od najboljih učenika banjalučke gimnazije i svojevremeno je radila u gradskoj biblioteci. Udala se za taksistu Smaju Juzbašića, koji se odao drogi, a sa sobom je povukao i suprugu. Smajo je od predoziranja umro 2000. godine. Zbog droge socijalne službe su Majdi oduzele sina, dok je njena majka stradala u sumnjivom padu s balkona, za što su komšije krivile upravo Majdu iako to nikad nije dokazano.