CRNA HRONIKA

Predložen pritvor za pet osumnjičenih i prijedlog mjera zabrane za šest uhapšenih u akciji "Dardaneli"

Avaz.ba

14.9.2017

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uputit će Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za pet osumnjičenih i mjera zabrane za šest osumnjičenih za krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja ilegalnih imigranata iz člana 189a Krivičnog zakona BiH. 

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH, a mjere pritvora za pet osumnjičenih osoba biće predložene iz razloga opisanih u članu 132. ZKP BiH, stav 1. tačke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili uticati na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Mjere zabrane biće predložene za šest osoba, a između ostalog uključuju zabranu putovanja osumnjičenih i zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenim u predmetu.

Tužilaštvo BiH provodi istragu u predmetu kodnog naziva "Dardaneli", koja se vodi u saradnji sa pravosuđem i policijom zemalja regiona, Hrvatske i Crne Gore, a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osoba osumnjičenih za krijumčarenje velikog broja ilegalnih imigranata, uglavnom sa podrčja Turske, Sirije i Bliskog istoka, preko BiH u Hrvatsku, čime su počpinitelji krivičnioh djela, ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist. 

Istraga u predmetu se nastavlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.