CRNA HRONIKA

Pogledajte privođenje osoba koji su krijumčarili državljane Turske i zemalja Bliskog istoka za 300 eura

E. Trako

14.9.2017

U sjedištu Granične policije BiH u Sarajevu, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su prezentirani rezultati međunarodne akcije operativnog naziva "Dardaneli" u kojoj je razbijena kriminalna grupa za koju se sumnja da je u periodu 2-3 mjeseca prokrijumčarila oko 300 državljana Turske i zemalja Bliskog istoka.  

Riječ je o zajedničkoj međunarodnoj akciji u borbi protiv ilegalnih migracija koju su realizirali u saradnji sa USKOK-om Hrvatske i pravosuđem i policijom Crne Gore.

Grupa koja je uhapšena je, prema saopćenju Tužilaštva, za krijumčarenje ilegalnim migrantima naplaćivali velike iznose novca, najčešće od nekoliko stotina eura, a prema prikupljenim dokazima, za period od dva do tri mjeseca, prokrijumčareno je gotovo 300 osoba.

Navedena međunarodna akcija detaljno je pripremana na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinirane i sa organizacijom SELEC za policijsku razmjenu i saradnju zemalja regiona, a upoznata je i Međunarodna agencija za migracije IOM.

Uhapšene osobe  predate su postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u skladu sa zakonom.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.