Razbijena kriminalna grupa

Pogledajte privođenje osoba koji su krijumčarili državljane Turske i zemalja Bliskog istoka za 300 eura

Autor: E. TRAKO
14.09.2017 13:58
A
A
A

U sjedištu Granične policije BiH u Sarajevu, danas je održana konferencija za novinare na kojoj su prezentirani rezultati međunarodne akcije operativnog naziva "Dardaneli" u kojoj je razbijena kriminalna grupa za koju se sumnja da je u periodu 2-3 mjeseca prokrijumčarila oko 300 državljana Turske i zemalja Bliskog istoka.  

Riječ je o zajedničkoj međunarodnoj akciji u borbi protiv ilegalnih migracija koju su realizirali u saradnji sa USKOK-om Hrvatske i pravosuđem i policijom Crne Gore.

Grupa koja je uhapšena je, prema saopćenju Tužilaštva, za krijumčarenje ilegalnim migrantima naplaćivali velike iznose novca, najčešće od nekoliko stotina eura, a prema prikupljenim dokazima, za period od dva do tri mjeseca, prokrijumčareno je gotovo 300 osoba.

Navedena međunarodna akcija detaljno je pripremana na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinirane i sa organizacijom SELEC za policijsku razmjenu i saradnju zemalja regiona, a upoznata je i Međunarodna agencija za migracije IOM.

Uhapšene osobe  predate su postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u skladu sa zakonom.