CRNA HRONIKA

Dva mjeseca od rekordne zapljene droge u Zenici: Krijumčarenje 82 kilograma heroina još nerasvijetljeno

Tržišna vrijednost oduzetog heroina viša od 12 miliona maraka

Piše: A. KAPO

20.9.2017

Ni nakon dva mjeseca od pronalaska 82 kilograma heroina u Zenici nema novih informacija o ovoj rekordnoj zapljeni droge, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na više od 12 miliona maraka. Još nije poznato ni to je li u međuvremenu neko priveden ili saslušan. 

Kartonske kutije

Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čiji su pripadnici, zajedno sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, pronašli drogu, kratko su nam kazali da se sve aktivnosti u okviru ovog slučaja provode pod nadzorom Tužilaštva BiH.  

- S ciljem zaštite interesa daljnje istrage, u ovoj fazi ne možemo iznositi druge informacije u javnost - saopćeno nam je iz SIPA-e.

Poslali smo upit i Tužilaštvu BiH, odakle smo dobili, također, šturo saopćenje.

- Tužilaštvo BiH provodi intenzivnu istragu i sarađuje s partnerskim i policijskim agencijama u BiH i inozemstvu. U interesu istrage, ne možemo davati više informacija - rečeno nam je iz Tužilaštva BiH.

Interesantno je da su prve informacije o velikoj zapljeni procurile, odnosno potvrđene iz ovih institucija tek šest dana poslije, tačnije 25. jula, što govori da se istraga vodi u najvećoj tajnosti.

Kako je naš list već pisao, pošiljku je duže vrijeme pomno pratila bh. obavještajna služba, koja je svoja saznanja prenijela službenicima UIOBiH, koji su i otkrili heroin. Droga je, prema saznanjima ''Dnevnog avaza'', pronađena u kamionu u krugu jedne zeničke firme, a pošiljka je u BiH stigla iz Bugarske.

Budući da službenici UIOBiH nisu imali potrebnu opremu, u pomoć su pozvali pripadnike SIPA-e, koji su posebnim testerima potvrdili da je riječ o heroinu. Droga se nalazila u kartonskim kutijama, što se moglo vidjeti na fotografijama koje su tada zabilježili pripadnici SIPA-e i službenici UIOBiH.

Droga se nalazila u kartonskim kutijama

Transport droge 

Istražitelji su u početku istrage provjeravali je li firma u čijem je krugu pronađen kamion imala veze s transportom droge. I dalje nije poznato ni je li vozač kamiona zatečen prilikom pretresa.

Balkanska ruta

Inače, posljednja veća zapljena heroina u BiH dogodila se prije 12 godina u Sarajevu, kada su policajci oduzeli skoro 40 kilograma heroina, ulične vrijednosti 7,5 miliona KM. Droga je takozvanom balkanskom rutom s istoka trebala biti prebačena u zapadnu Evropu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.