CRNA HRONIKA

Prekogranični kriminal zadaje glavobolju policijskim agencijama: Mafijašima nisu bitne ni nacija ni vjera

Piše: A. KAPO

30.9.2017

Granice već odavno ne postoje kada su u pitanju dobro organizirane kriminalne skupine iz zemalja bivše Jugoslavije, upozoravaju čelnici policijskih agencija. Poroznost granica, ratna prošlost te izuzetna teška ekonomska situacija u regionu doveli su do ekspanzije kriminala te lagane saradnje među grupama. Ono što kriminalcima olakšava saradnju je činjenica da oni nisu opterećeni imenom, prezimenom, porijeklom ili religijom. 

Izvoz ubica

Marko Nicović, bivši šef beogradske policije i član Svjetske asocijacije šefova policija, kaže da bande iz regiona odavno sarađuju, a uz to njihove usluge koriste svjetski ozbiljne mafijaške organizacije poput zloglasne ruske, italijanske, albanske mafije, pa čak i južnoamerički karteli.  

- Ako neko drugi odlučuje o životi i smrti u nekoj državi, to znači da te države ne vladaju u tim svojim teritorijima, već da vlada mafija. Ono što će biti žestok problem za Evropu jeste to što se odavde sve češće izvoze ubice za Zapad. Velike mafije odavno koriste ''usluge'' naših ljudi, dakle, ljudi s prostora bivše Jugoslavije, a koji su se kroz ratove specijalizirali za ubistva, dizanja vozila uzrak... Oni su jakim mafijaškim organizacijama interesantni i zbog toga što za mnogo manje novca nude usluge nego što to rade drugi ''specijalisti'' iz drugih mafija - tvrdi Nicović.

Trgovina ljudima

Navodi da su kriminalci s Balkana u Evropi već odavno vrlo poželjna “radna snaga”.

- Ovaj teritorij je vjetrometina između Evrope i Azije. Mnogi putevi droga, krađe automobila, prostitucije, trgovine ljudima, oružjem, ljudskim organima... Sve to ovdje prolazi. To je, jednostavno, najkraća kopnena veza i to je problem koji će biti i ubuduće kod svih naših policija - pojašnjava Nicović.

Bivši prvi policajac Beograda tvrdi da su policijske agencije iz zemalja bivše Jugoslavije neefikasne kada je riječ o profesionalnim ubistvima.

Broj rasvijetljenih slučajeva takvih zločina, kako kaže Nicović, mjeri se u svega nekoliko postotaka. Naš sagovornik nam je otkrio da cijene naručenog ubistva variraju u zavisnosti od toga ko treba biti likvidiran.

- Ako treba ukloniti neku anonimnu osobu, recimo iz Sarajeva, to ubistvo košta maksimalno do 20.000 eura, a, ako je, recimo, u pitanju biznismen s velikim firmama ili neki političar, onda se za njegovu glavu daje i više od 500.000 eura. Ustvari, sve je postalo tržište i to će biti problem s kojim će se suočavati ne samo naše policije nego i svjetske - kaže Nicović.

Zlatni trokut

Osim profesionalnih ubistava, preko granica se obavljaju i druge ''djelatnosti'', prvenstveno šverc narkotika. Nicović nam je rekao da su rute, manje-više, svima dobro poznate.

- Droga kreće s Bliskog i Srednjeg istoka, dakle, iz Afganistana i Pakistana, takozvani zlatni trokut. Zatim, droga ide preko Turske i Bugarske, prema zapadnoj Makedoniji i Kosovu, gdje se skladišti. Drugi dio droge ide preko Srbije za Mađarsku i takozvani lijevi krak, dakle, prema Zagrebu i Italiji. Jedan krak s Kosova ide preko Crne Gore za Bosnu i Hercegovinu. Treba reći da vi (BiH, op. a.) imate još jednu rutu, a to je Istanbul - Sandžak - Bosna. Na ovoj ruti droga se prevozi raznim načinima, a ponajviše autobusima i automobilima. U suprotnom pravcu idu i sintetičke droge. Dakle, gore, sa sjevera, iz Poljske, Moldavije, Ukrajine i Holandije sintetičke droge idu preko Mađarske i Hrvatske u Bosnu, Srbiju i druge siromašne zemlje - ističe Nicović.

Pojedine zemlje iz bivše Jugoslavije specijalizirale su se za šverc određenih vrsta narkotika.

- Recimo, Crna Gora preko crnogorskih i hrvatskih luka najviše uvozi kokain. S druge strane, preko Srbije, Bosne i Hrvatske dolazi heroin s Bliskog istoka - zaključuje Nicović.

Nicović: Naši teritoriji su vjetrometina između Evrope i Azije

Prave mješovite ekipe

Da kriminalci zaista ne poznaju granice, pokazala je i svima dobro poznata mafijaška grupa ''Pink Panter''.

- Grupa ''Pink Panter'' je sastavljena od pripadnika iz svih bivših republika. Oni su noćna mora za sve policijske agencije. Oni stalno komuniciraju, traže ko je specijalista za falsifikate, krijumčarenje ili profesionalne likvidacije. Dakle, prave ekipe koje su mješovite. Njima nije bitno ko je koje nacije ili vjere, već samo za šta je sposoban - kaže Marko Nicović.

Zaključci kongresa u Majamiju

Na nedavno održanom kongresu Međunarodne policijske asocijacije u Majamiju donesen je zaključak da je na prostorima bivše Jugoslavije prisutna žestoka kriminalizacija.

- Policiji na ovim prostorima predstoji profesionalizacija i depolitizacija pa da bude kao što je nekad bilo u staroj Jugoslaviji. Nekad šefa beogradske policije nije postavljao ministar, nego lokalni organ ili uprava. Šefa policije u Njujorku ne postavlja vrhovni tužilac, šefa policije u Parizu ne postavlja ministar, nego lokalna vlast. Velike policijske agencije, kao što su FBI, IDEA, njemački BK, italijanska Skvadra mobile... Svi oni se slažu da ovdje tek predstoji profesionalizacija. Oni smatraju da je ovdje policija korumpirana, da su plate male… Policajci su lake mete. Postaju žrtve korupcije od mafije, a samim tim mafija ima svoja uporišta u policiji. Policajci u Sarajevu nemaju platu veću od 500 ili 600 eura, a u Srbiji isto tako, 400 ili 500 eura. Ako policajcu neki mafijaš ponudi da mu bude tjelohranitelj ili da mu javi neki bitan podatak, za što će mu dati 5.000 eura, pa to su njegove plate za više od pola godine - kazao je Nicović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.