CRNA HRONIKA

Hladno oružje u slobodnoj prodaji iako je zakonom zabranjeno: Od kame do mačete za dvadesetak maraka

Razne vrste hladnog oružja izložene na pijačnim štandovima

Piše: Dž. BULBUL

5.10.2017

Krađe, pljačke, svirepi napadi odavno su postali svakodnevica u bh. društvu. Kriminalci ne biraju sredstva kojima će počiniti zlodjela, no, prema upozorenjima stručnjaka iz oblasti sigurnosti, hladno oružje u podzemlju još dominira, najviše zbog lake dostupnosti.    

Pištolji, puške i bombe ipak se teže nabavljaju, za razliku od noževa, kama, mačeta i bodeža, za koje je potrebno dvadesetak maraka na nekoj od pijaca. Kriminalci se češće odlučuju za hladno oružje jer se za njegovo posjedovanje izriče samo novčana kazna.

Rizičan posao

Hladno oružje danas stoji izloženo na štandovima gradskih buvljaka, zajedno sa slatkišima, igračkama, ženskim tašnama, odjećom... Istraživanja domaćih sigurnosnih agencija pokazala su da značajan broj teških krivičnih djela, poput ubistava ili ranjavanja, bude počinjen upravo upotrebom hladnog oružja, a visok je procent i uličnih presretanja uz prijetnju nožem ili bodežom.

Policajci svakodnevno na ulici i u pretresima oduzimaju hladno oružje, no ono što zabrinjava je nedostatak racija na mjestima gdje se otvoreno prodaje čak i maloljetnicima.

Većina hladnog oružja u BiH se krijumčari iz inozemstva u posebnim bunkerima u automobilima.

Nekoliko štandova na kojima se prodaje hladno oružje pronašli smo na autopijaci. Istina, na prilično zavučenim mjestima, vjerovatno jer su svjesni rizika prodaje takve robe, ali i samih posljedica ukoliko ih uhvati policija.

Švercere ne zanima ko su im mušterije s kojima razgovaraju, kao da im nude farmerke na prodaju. Oštrice duge od 12 centimetara pa do pola metra ponudit će svakome po mizernoj cijeni, uglavnom do dvadesetak maraka. Tek pokoju sablju ili mačetu zacijenili su više. Pitaju kakav nož želimo: veliki, mali, za poklon, za korištenje u prirodi...


Mačete se na pijaci mogu kupiti za 120 maraka

Od kojekakvih fascinantnih priča o njihovim neprocjenjivim vrijednostima i porijeklu iz Amerike i Indije, s jednom trgovkinjom dođosmo do cifre od 120 maraka, za koliko nam je nudila jednu mačetu oštrice duge 50 centimetara. 

Na štandu prekoputa jedan preprodavač nije se libio da nam kaže da je njegova roba prebačena iz Holandije, koju, kako nam pojasni, sakriju na određenim mjestima u automobilima koje uvoze u BiH.

Ništa bolja situacija nije ni s internet-prodavnicama, poput kineskog AliExpressa.com, američkog eBaya ili domaćeg OLX.ba, gdje se bokser može kupiti za samo pet maraka, teleskopska palica za 12 KM, a noževi za koju marku više, u bilo kojem bh. gradu.

Strahovite posljedice

Visoki policijski zvaničnik u penziji Dragan Mioković upravo apelira na ministarstva unutrašnjih poslova da se ozbiljno pozabave ovom problematikom jer domaći preprodavači ne razmišljaju o tome da će možda baš ta njegova mačeta ili nož završiti u rukama maloljetnika koji će to oružje donijeti u porodičnu kuću ili školu i, usljed neznanja i nestručnog rukovanja, nanijeti strahovite povrede, kako sebi tako i drugima.

Mioković: Teško rješiv problem

- Korištenje hladnog oružja je, takoreći, nešto tradicionalno, njime su se prije rata najčešće izvršavala krivična djela na prostorima bivše Jugoslavije. Ono je nevjerovatno lako dostupno, jeftino je i vrlo se jednostavno skriva uz tijelo, tako da često napadnuta strana i ne primijeti sredstvo napada. Na pijacama ili u prodavnicama možete pronaći razne vrste hladnog oružja i sasvim je nebitno je li to običan nož ili nekakav vojni. Posljedica je ista. Moje kolege rade na suzbijanju toga i radit će još dugo vremena jer to nije problem koji se može lako riješiti - zaključio je Mioković. 

Šta kažu bh. zakoni

Domaće zakonodavstvo (FBiH, RS, Distrikt Brčko) jasno kaže da se pod hladnim oružjem podrazumijevaju bodeži, kame, mačevi, sablje, bajoneti i skakavci, čije se sječivo nalazi pod pritiskom sabijene opruge, a iz drške iskaču pritiskom na dugme ili polugu ili metalne zvjezdice za bacanje, bez obzira na dužinu oštrice. 

Potom bokseri te druga oružja sa skrivenim oštricama, kao i naprave koje izazivaju elektrošokove i svi drugi predmeti kojima je osnovna namjena napad. Hladnim oružjem smatraju se i predmeti pogodni za nanošenje povreda kada se nose na javnim mjestima.

Kazne do 1.500 KM

Prema Zakonu o nedozvoljenom držanju i nošenju oružja i municije, zabranjeno je na javnim i vjerskim okupljanjima, u ugostiteljskim objektima, obrazovnim ustanovama i na drugim javnim mjestima nositi hladno oružje. Za ovaj prekršaj se može izreći novčana kazna od 500 do 1.500 KM i zaštitna mjera za prekršaje fizičkih lica.

Zapljena u Sarajevu

U prvih osam mjeseci ove godine pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo oduzeli su 134 komada hladnog oružja, među kojima je bilo noževa, mačeva, sablji te devet boksera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.