Ranije privođenje Damira Jakovljevića

BANJA LUKA Damir Jakovljević uhapšen zbog otmice

Kidnapovao bivšu djevojku i prijetio da će je ubiti

Autor: O. MATAVULJ
07.10.2017 18:03
A
A
A

Damir Jakovljević (25) iz Banje Luke uhapšen je zbog sumnje da je kidnapovao 21-godišnju djevojku, kojoj je prijetio da će je ubiti sjekirom, ali se ona uspjela osloboditi i pozvati policiju. 

Alarmirala pomoć

Radi se o Jakovljevićevoj bivšoj djevojci, a motiv za otmicu bilo je to što ga je ona napustila. U Policijskoj upravi u Banjoj Luci saznajemo da je Jakovljević u ponedjeljak navečer nagovorio djevojku da izađe ispred svoje kuće kako bi raspravili zbog čega ga je ostavila. 

Kada je izašla, on ju je nasilu ugurao u automobil Fiat i sjekirom joj prijetio da će je ubiti.

- Dok je osumnjičeni točio gorivo na benzinskoj pumpi djevojka je iskoristila njegovu nepažnju i uspjela se osloboditi, a potom sakriti i pozvati policiju - rekla je Marija Markanović, portparol PU Banja Luka.

Pobjegao sa pumpe

Nezvanično saznajemo da je Jakovljević gorivo točio na benzinskoj pumpi "Gas petrol" u naselju Lauš, a djevojka je to iskoristila i sakrila se u toalet, odakle je i pozvala policiju. Jakovljević je pobjegao sa pumpe i policija je krenula u potjeru za njim. 

Na drugom kraju grada, u naselju Lazarevo, pronašli su Jakovljevićev Fiat i u njemu sjekiru kojom je prijetio da će ubiti djevojku. 

Jakovljević se tri dana skrivao i na kraju je uhapšen u ulici Zmaja Ognjenog Vuka u Lazarevu.

- Policajci su u vozilu pronašli predmete i tragove bitne za daljnji krivični postupak. O svemu je obaviješteno Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci i protiv osumnjičenog će biti podnesena prijava za počinjena krivična djela protupravno lišenje slobode i ugrožavanje sigurnosti - rekla je Markanović.


Debeo policijski dosje 

Damir Jakovljević poznat je kao višestruki prijestupnik. Kao maloljetnik je osuđivan zbog dva razbojništva u poslovnicama “NLB banke” u Banjoj Luci, i to u decembru 2008., kada je ukradeno 50.900 KM, te u februaru 2009., kada je ukradeno 115 KM. 

Tada mu je izrečena mjera upućivanja u odgojno-popravni dom od jedne do pet godina. Više puta je hapšen zbog provala, krađa, dilanja droge, dok je u maju ove godine uhapšen zbog krađe BMW-a 5, kada su vlasniku drogirali pse rase kane korsa.