Privođenje inspektora Tabakovića

Harisu Tabakoviću smanjena kazna za ubistvo Firzete Halkić

Inspektoru FUP-a 15 godina zatvora

Autor: Dž. BULBUL
09.10.2017 22:40
A
A
A

Vrhovni sud Federacije BiH donio je odluku i Harisu Tabakoviću (44), inspektoru Federalne uprave policije (FUP), kaznu zatvora u trajanju od 16 godina, koja mu je zbog ubistva Firzete Halkić (49) izrečena 7. marta u Kantonalnom sudu Sarajevo, smanjio je za samo godinu. 

Bio pijan

Tabaković kaznu izdržava u Kaznenopopravnom zavodu Busovača, gdje je nedavno prebačen.

Prema navodima iz optužnice, on je 13. aprila 2015. u 22.45 sati iz službenog pištolja „glok“ ubio Halkić u stanu u ulici Bajrama Zenunija na Alipašinom Polju. U optužnici se navodi da je optuženi u pijanom stanju ispalio šest hitaca u Halkić, i to u predio grudnog koša i stomaka.

Sačekao policiju

Nakon što je ubio Firzetu u stanu, Tabaković je pozvao policiju i kazao šta je učinio. Zapalio je cigaretu i sačekao policiju, koja je zatekla mrtvu 49-godišnjakinju u lokvi krvi, piše u optužnici.

Tokom prvostepenog postupka, Tabaković nije sporio činjenični opis, ali je tvrdio da se ničega ne sjeća. Brojni svjedoci njihovu su emotivnu vezu opisali kao burnu, praćenu raznim ispadima i konfliktima.  


Stav odbrane 

Odbrana se tokom prvostepenog postupka vodila time da je djelo učinjeno u samoodbrani te je čak sam optuženi želio sebe predstaviti kao žrtvu emotivnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja. No, u obrazloženju prvostepene presude navedeno je da je prilikom odmjeravanja kazne presudila činjenica da se radilo o muškarcu profesionalcu, a posebnu težinu djelu dala je činjenica da se radi o inspektoru FUP-a.