CRNA HRONIKA

Nakon komičnog uvoda pročitana optužnica za ubistvo na Otesu | Mehmedbašić sudiji: Budite strpljivi, sad ću ja poslati taksi po optuženoga

Dovođenje Medine Kose u Tužilaštvu KS

Piše: DŽ. BULBUL

10.10.2017

Advokat Omar Mehmedbašić jučer je nekoliko puta napustio sudnicu na suđenju za ubistvo Anesa Mešića (38) jer se optuženi Medin Koso (23) nije pojavio. S obzirom na to da je prethodno ročište bilo otkazano zbog nedolaska trećeoptuženog Sadina Dobratićija, Mehmedbašić je zamolio sudiju Jasenka Ružića da ne odgađa ponovo pretres te da bude strpljiv jer će se, kako je rekao, Koso pojaviti za desetak minuta.

Sakrio pištolj

Međutim, od toga nije bilo ništa pa je Mehmedbašić drugi put izašao iz sudnice, uz objašnjenje da ''mora po Kosu poslati taksi".

Zanimljivo, Mehmedbašić uopće nije Kosin advokat, već zastupa prvooptuženog Marija Mrnjavca.

Prizor s uviđaja na Otesu u maju ove godine

Tužiteljica Advija Hajdo-Balta u konačnici je uspjela pročitati optužnicu i pojasniti kako će je tokom postupka i dokazati. Mešić je ubijen jednim hicem u stomak 22. maja ove godine u kafiću "Tango" na Trgu Oteškog bataljona.

- Mrnjavac je bio u društvu s Medinom Kosom i Seadom Beganovićem kada je došlo do svađe između Mrnjavca i Mešića. Ubijeni je sjedio sam u kafiću. Nakon prepirke je krenuo prema Mrnjavcu, koji je ispalio jedan hitac u predjelu Mešićevog abdomena. Mrnjavac je dao pištolj Seadu Beganoviću da ga baci - rekla je tužiteljica Hajdo-Balta.

Stav odbrane

Optuženi su se krili na nekoliko lokacija, a uhvaćeni su u Vogošći, gdje ih je u svojoj porodičnoj kući sklonio Sadin Dobratići, stoji u optužnici.

Advokat Mehmedbašić je na navode iz optužnice odgovorio da je njegov branjenik napadnut te da se radi o prekoračenju nužne odbrane. Dodao je da se optuženi i oštećeni poznaju odranije te da su skupa u još jednom predmetu koji se vodi protiv njih.

Dugovanja i dilanje

Po Otesu su neposredno nakon zločina kružile priče kako su Mešić i Mrnjavac odranije imali neraščišćene račune, ali su ipak bili prijatelji. Poslije ubistva mogle su se čuti i priče u vezi s dugovanjem novca te dilanjem spida i marihuane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.