CRNA HRONIKA

Nakon hapšenja Fadila Aljovića na Ilidži, Turkovićev "čistač" protjeran iz BiH

Fadil Aljović na suđenju u Sudu BiH

Piše: Dž. BULBUL

24.10.2017

Član zločinačke organizacije Zijada Turkovića Fadil Aljović, kojeg su inspektori Službe za poslove sa strancima i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u petak na području sarajevske općine Ilidža, istog dana je deportiran s teritorija BiH. 

Pokrenuo biznis

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) ocijenila je da Aljović, državljanin Srbije, rodom iz Prijepolja, predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost BiH zbog povezanosti s organiziranim kriminalom.

Aljoviću je Služba za poslove sa strancima zabranila ulazak i boravak na teritoriju BiH u periodu od tri godine, ali ovaj period se, kako je potvrđeno iz ove institucije, može i produžiti.

Interesantno je da mu je i prije hapšenja bio zabranjen boravak u BiH, međutim, on je, i pored toga, pokrenuo vlastiti biznis u Sarajevu i nesmetano boravio u stanu na Ilidži, sve dok ga inspektori Službe za poslove sa strancima nisu pokupili i smjestili u imigracioni centar ove službe u Lukavici.

Aljović je u aprilu 2015., kao član grupe Zijada Turkovića, osuđen na pet godina zatvora zbog pomaganja u ubistvima Midhata Mekića i Lucije Salas-Kortez. Likvidaciju su izvršili Zijad Turković i njegov saradnik Milenko Lakić. Zločin je izvršen u noći sa 1. na 2. mart 2010. godine u kući koju je u Binježevu unajmio Hajrudin Memović (osuđen na pet godina zatvora).

Sakrio tragove

Te noći Memović je, sa svojom djevojkom, otišao u kafić "Tekila" u Hadžićima, gdje se našao sa Seadom Dumanjićem i dao mu ključeve svoje kuće u Binježevu, u kojoj su bili Mekić i Kortez. Par je izrešetan heklerom, a poslije je obdukcijom u utrobi djevojke pronađen četveromjesečni fetus dječaka.

Uloga Aljovića, koji je živio kod Memovića u Binježevu, bila je da sakrije tragove ovog ubistva, očisti kuću i spali namještaj, što je on negirao.

Pao u akciji "Praznik"

Sud BiH je Fadilu Aljoviću prije dvije godine, uz presudu, izrekao i mjeru zabrane ulaska i boravka u BiH u trajanju od tri godine. Umjesto protjerivanja iz BiH, nakon izdržavanja kazne, Aljović je u martu ove godine zbog organiziranog kriminala u vezi s rasturanjem droge uhapšen zajedno s još 17 osoba u akciji "Praznik". Ovaj predmet već je u fazi suđenja u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.