CRNA HRONIKA

Bosanski državljanin uhvaćen sa 60 kg vojnog eksploziva

Piše: B.G.

3.11.2017

Hrvatska policija na području Stare Gradiške otkrila je 60 kilograma eksploziva koju je čamcem preko rijeke Save iz BiH u Hrvatsku pokušao prokrijumčariti 27-godišnji državljanin BiH. 

Krijumčar je pokušao čamcem pobjeći policiji, ali je spriječen i uhvaćen. 

Brodsko-posavska policija saopćila je kako su policajci koji čamcima nadziru granicu oko 19 sati u četvrtak navečer na Savi uočili muškarca u čamcu kojim je s teritorija BiH pristao na hrvatsku obalu.  Iz čamca je potom izvadio dvije vreće, a kada je vidio policajce oglušio se na njihovu naredbu da stane te je pokušao pobjeći čamcem, ali policajci su ga spriječili i uhvatili. 

U vrećama su pronašli 300 komada po 200 grama eksploziva vojne namjene ukupne težine 60 kilograma.

Iz policije ne navode o kakvom je eksplozivu riječ, već ističu kako nastavljaju s kriminalističkim istraživanjem i podnošenjem krivične prijave protiv 27-godišnjeg državljanina BiH.

- Ovolika količina eksploziva može biti namijenjena za počinjenje različitih djela. Ne postoje nikakva saznanja, indicije da se radi o terorizmu - rekao je Dean Savić, voditelj Službe za organizirani kriminalitet PNUSKOK-a.

Savić je kazao kako je posjedovanje ovolike količine eksploziva teško krivično djelo, ali da ne zna gdje će dovesti policijska istraga.  Kako saznajemo, 27-godišnjem krijumčaru eksploziva prijeti krivična prijava na osnovu koje može dobiti od tri do pet godina zatvora. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.