CRNA HRONIKA

Nastavak istrage o ucjenjivanju fratra u Modriči: Fatalnoj Saški još dvije krivične prijave

Saška Kovačević uhapšena u akciji "Steroid"

Piše: O. MATAVULJ

4.11.2017

Fatalna Saška Kovačević (21) iz Modriče, koja je u pritvoru, jer je pornografskim snimcima ucjenjivala fratra I. K. za 250.000 KM, prijavljena je za još dva krivična djela. 

Dopunom izvještaja Policijska uprava Doboj tereti je za krivična djela neovlaštenog fotografisanja, odnosno snimanja fratra u seksu sa ženom, koja je naknadno identificirana.

Dao ušteđevinu

Zajedno sa Saškom, za saučesništvo je prijavljen i Milo Joksimović iz Modriče, koji je tokom snimanja iz župnog ureda I. K. ukrao dva sata, flašu jegera i 50 KM. Dopunjena je prijava i protiv Saškinog momka Aleksandra Vasiljevića (27) iz Doboja, jer se lažno predstavljao kao inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a navodno je pokazivao i službenu legitimaciju koja nema nikakve veze s ovom policijskom agencijom.

- Prijavljene osobe uhapšene su u avgustu u akciji "Steroid" i sve troje se nalazi u pritvoru – saopćeno je iz Policijske uprave Doboj.

Akcijom "Steroid" raskrinkan je skandal nakon što je otkriveno da je fratar prekršio celibat i postao žrtva ucjene, koju je platio 250.000 KM. Sveštenik je mjesecima plaćao osumnjičenima za šutnju.

Dao im je svoju ušteđevinu, podigao novac od životnog osiguranja, posuđivao od prijatelja, a za jednu od isplata koristio je i župni novac, i to sve u apoenima od po 10 eura.

Kada više nije mogao da izdrži namete osumnjičenih, obratio se istražnim organima pa su Saška i njen momak uhvaćeni u zamku. Uhapšeni su 16. avgusta nakon primopredaje novca, kada im je I. K. u označenim novčanicama platio 15.000 KM.

Vasiljević: Pokrao župni ured

Predlagala vezu

Fratar je u svom iskazu detaljno opisao kako je ucjena tekla, navodeći da je Sašku upoznao još kao maloljetnicu. S vremenom su se sprijateljili pa je ona od njega posuđivala novac. Govorila mu je da je zaljubljena u njega i predlagala da stupe u vezu. On je to prvo odbijao i na kraju je poklekao. Sastali su se u župnoj kući, u kojoj je on tada stanovao, i pili su alkohol. Ona mu je govorila da želi seks s njim pa su otišli u sobu. Lisicama ga je vezala za stolicu i preko glave mu stavila fantomku pod izgovorom da se stidi da je vidi golu. Ispostavilo se da je imao seks s drugom ženom, a da su Saška i Joksimović sve snimali.

Dva mjeseca poslije, Saška je upoznala fratra sa ženom s kojom je te noći imao seks. Nekoliko dana su se dopisivali i djevojka je došla kod njega u župni ured na piće. U iskazu fratar kaže da se od čaše vina osjećao drogirano, što je djevojka iskoristila i s njim imala seks, koji je ponovo snimljen. Poslije je Saška počela da ga ucjenjuje tim snimkom. Osim u novcu, plaćao joj je i u skupocjenoj robi, i to bundama, garderobom i mobitelima koje je ona brzom poštom naručivala na njegovu adresu.

Sportistkinja i političarka 

Saška Kovačević poznata je sportistkinja, koja je postala svjetski i evropski prvak u karateu. Paralelno s tim bavila se fudbalom i igrala Ženski fudbalski klub Modriča, a postala je i najmlađi vlasnik privatne firme u Republici Srpskoj "Ustanova", koja vodi brigu o starim, bolesnim i iznemoglim osobama. Pored toga, član je Aktiva žena Glavnog odbora Demokratskog narodnog saveza, ispred kojeg je na prošlogodišnjim lokalnim izborima bila kandidat za odbornika u Skupštini općine Modriča.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.