CRNA HRONIKA

Drskom Dobojliji prijeti od jedne do osam godina zatvora: Ucjenom ženu pokušao primorati na seks

Piše: O. Ma. - Dž. Bl.

8.11.2017

Policija je podnijela prijavu protiv M. Š. iz okoline Doboja zbog sumnje da je ucjenjivao svoju poznanicu i prijetio joj da će objaviti određene sadržaje koji bi naštetili njenom ugledu ukoliko ne pristane na seks s njim.  

Kako nam je otkrio izvor blizak istrazi, osumnjičeni je, navodno, otkrio da žrtva ima ljubavnika te je to iskoristio da bi ju ucjenjivao. Osumnjičeni je govorio da ima kompromitirajuće fotografije i snimke nesretne žene s ljubavnikom.

Krivično djelo

Prijava je podnesena Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju i M. Š. je na teret stavljeno krivično djelo spolna ucjena, za koje je novim Krivičnim zakonikom RS zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

- Za prijavljenog M. Š. postoji osnov sumnje da je od decembra 2016. pa do polovine oktobra 2017., u namjeri da oštećenu prinudi na spolnu radnju, poslao joj više SMS poruka, u kojima je uputio prijetnju da će otkriti sadržaje koji bi škodili njenoj časti i ugledu - rekla je portparol Policijske uprave Doboj Ljerka Stanimirović.

Prijavila slučaj

Radi zaštite žrtve, u policiji nisu željeli otkrivati više detalja šokantnog slučaja.

Nezvanično saznajemo da je žrtva i sama bila iznenađena kada je policija otkrila ko stoji iza ucjenjivačkih poruka, jer se ispostavilo da se radi o muškarcu iz njenog okruženja s kojim se dobro poznaje.

- On je praktično pokušao da je prinudi da s njim ima ljubavnu aferu tako što je prijetio da će članovima njene porodice otkriti određene podatke za koje je smatrao da je mogu kompromitirati. Ona nije pristala na ucjenu, već je sve prijavila i ucjenjivač je otkriven - rekao je izvor blizak istrazi.

Tražio 1.000 KM da ne objavi snimak

Banjalučka policija prošle godine uhapsila je 19-godišnjaka koji je jednom muškarcu prijetio da će na internetu objaviti kompromitirajući snimak ukoliko mu ne plati 1.000 KM. Oštećeni je izgubio telefon na kojem se nalazio kompromitirajući snimak.  

Iznuđivao novac maloljetnici

Sarajevska policija 2015. godine uhapsila je Elvisa Salkanovića (22), koji je prinudio 17-godišnjakinju na spolni odnos i od nje iznuđivao novac. Salkanović je s maloljetnicom, s kojom je bio u ljubavnoj vezi, snimio intimni odnos mobitelom. Nakon snimanja, kazao joj je da mora raditi sve što joj on kaže ili će u suprotnom snimke njihovog seksualnog odnosa javno objaviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.