CRNA HRONIKA

Uhapšena Banjalučanka koja je prijetila ubistvom cijele porodice i tražila 250.000 eura

Avaz.ba

8.11.2017

Sudska policija Republike Srpske uhapsila je Slavicu Maletić (48) iz Banja Luke, koja je pokušala da izbjegne odlazak u zatvor po pravosnažnoj kazni zbog iznude 250.000 eura.

Maletićeva je uhapšena prekjuče u okolini Banja Luke. Kako je potvrđeno, tokom hapšenja nije pružala otpor. 

– Sudska policija je dobila naredbu za pronalazak i prinudno dovođenje Maletić, jer se nije odazvala na izdržavanje pravosnažne zatvorske kazne. Nakon dobijene naredbe sudska policija je pokrenula potragu i locirala bjegunca, koji je uhapšen bez pružanja otpora – objasnio je izvor “EuroBlica” iz istrage, prenose Nezavisne novine.

Upućena u “Kulu” 

U sudskoj policiji potvrdili su hapšenje Maletić i dodali da je osuđenica odmah prebačena na izdržavanje u Kazneno-popravni zavod “Kula” u Istočnom Sarajevu.

Slavica Maletić iz Banja Luke priznala je u novembru prošle godine u banjalučkom Okružnom sudu da je pokušala iznuditi 250.000 eura od sugrađanina Nedeljka Kovačevića (58). Maletić je pred sudskim vijećem, kojim je predsjedavala sudija Snježana Kudrić, nakon priznanja izjavila da se kaje za sve što je uradila. 

Vijeće je prihvatilo njeno priznanje, a nakon izricanja presude Maletić je osuđena na godinu dana zatvora.

– Nije mi to trebalo, ali sam tako postupila jer je taj čovjek bio nepristojan prema meni. Prozvao me kurvom, što mi je bilo jako krivo, pa sam htjela da ga zaplašim – rekla je Maletić nakon priznanja iznude 250.000 eura. 

Nadoknada štete

Sa druge strane, Kovačević je u sudu istakao da Maletić nije ni poznavao i da je njegova porodica zbog osuđene preživjela traume.

– Slala je prijeteće poruke duži vremenski period i to je sve ostavilo trajne psihičke posljedice na moju porodicu. Tražim krivično gonjenje, a nadoknada štete me ne zanima – rekao je Kovačević. 

Prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Maletić je od 7. do 15. maja 2015. u više navrata slala prijeteće poruke Kovačeviću tražeći od njega 250.000 evra.

Poruke 

U jednoj od prijetećih poruka koje je Maletić poslala Kovačeviću navodilo se: “Ovo shvati ozbiljno, sprema se uništenje cijele porodice. Uslov je 250.000 eura, to neće biti kraj. Uskoro poziv gdje ćeš ih donijeti, vidimo se gore. Kako imaš sedam dana spremi ih, poslije roka žene i djece nemaš, što prije to bolje. Čujemo se gdje i kad.”

U drugoj poruci upućenoj Kovačeviću, Maletić je navela: “U nedjelju u 12.05 ćeš donijeti novac. Niko ne smije znati osim tebe. Ako ne bude po dogovoru, bićeš ubijen.” 

Nakon uznemirujućih prijetnji po život oštećenog i njegove porodice, čitav slučaj prijavljen je Policijskoj upravi Banja Luka, koja je nakon kraće istrage uhapsila osumnjičenu. 

Vrhovni sud odbacio žalbu Maletićeve

Vrhovni sud Republike Srpske u martu ove godine odbacio je žalbe Slavice Maletić izjavljene nakon prvostepene presude Okružnog suda Banjaluka, uz obrazloženje da su neosnovane.

Vrhovni sud je tako potvrdio godinu dana zatvora Maletićevoj, ali se osuđena nije pojavila na izdržavanju kazne, nakon čega je zatraženo njeno hapšenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.