CRNA HRONIKA

Uhapšen Rasim Muratović koji je ugrozio živote komšija u 75 stanova

M. Kadrić. Potresni momenti zbrinjavanja povrijeđenih stanara

Piše: Dž. BULBUL

16.11.2017

Dan nakon dramatičnog požara koji je preksinoć izbio u stanu Rasima Muratovića na četvrtom spratu zgrade u sarajevskoj ulici Ante Babića na Alipašinom Polju, stanari sabiraju utiske poslije besane noći i prave plan kako da saniraju ogromnu štetu. 

Muratovića su jučer u 14.30 sati uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo zbog sumnje da je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine, a u vezi s izazivanjem opće opasnosti.

Raniji problemi

Većina stanara krivi Muratovića što nije na vrijeme pozvao pomoć te ih obavijestio da na vrijeme izađu na sigurno.  

- On živi sam, koliko znamo, sve mu je isključeno u stanu, ne plaća režije. Nije prvi put da pravi probleme sa požarima. Sklon je opijanju i često je oko zgrade sakupljao sekundarne sirovine, palio, skidao bakar. Da li je podgrijavao večeru ili skidao bakar s nečega, nije više ni važno. Doveo je u pitanje živote stanara u 75 stanova, najgore je što je među njima bilo djece, žena i staraca - rekla nam je jučer jedna gospođa te je dodala da ni sama ne zna kako sanirati štetu i vratiti se normalnom životu. 

Miris pepela, garež i stakla po cijeloj zgradi. Struja i grijanje su bili isključeni. U mračnom haustoru stanari su u očaju pokušavali da očiste haos, da spase bilo šta od stvari. Bilo je skoro nemoguće kretati se kroz zgradu, jer su stepenice na većini spratova uništene.

Voda je tek jučer ujutro puštena zbog sigurnosnih razloga. Svi su strahovali samo da ne dođe do žica.

Muratovićevom stanu jučer je bilo nemoguće prići. Na vratima je stajala policijska traka, dok je jedan pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo dežurao unutra. Nikome nije bilo dozvoljeno kretanje četvrtim spratom.

Od stana Rasima Muratovića nije ostalo skoro ništa. F. Fočo

Ogromna šteta

Veliki problem je bio taj što je voda satima bila zatvorena pa su stanari u očaju, koristeći vodu iz kanistera i flaša, koliko-toliko brisali garež ispred svojih vrata i stepenište. O šteti ne žele ni govoriti, jer su mnogi stanovi uništeni do neprepoznatljivosti - od plafona, zidova do podova i stolarije. Stanari su bili prisiljeni napustiti svoje domove i smjestiti se kod rodbine i prijatelja, dok su neki čak prenoćili u hotelu "Emiran".  

- Doći će Komisija za procjenu štete, vještaci će izaći na mjesto požarišta. Napravit će se spisak stanara. Svako će obići svoj stan i reći, otprilike, kolika mu je šteta nanesena. Ubrzo će nam pustiti grijanje i struju. Najvažnije je da niko nije smrtno stradao i da smo mi, stanari, složni u ovim teškim trenucima te da se međusobno pomažemo sada, kad je najviše potrebno - kazao nam je jučer Nusret Bakija, predsjednik kućnog savjeta na broju 5.

Troje zadržano u bolnici

Prema saopćenju MUP-a Kantona Sarajevo, usljed udisanja ugljenmonoksida i opekotina, povrijeđeno je sedam građana, od kojih troje djece, te jedanaest policajaca i jedan pripadnik Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo. Ozlijeđenima je ljekarska pomoć ukazana u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu, gdje su tri osobe zadržane na daljnjem liječenju.  

Opremljen haustor

Stanari su jučer izrazili veliku zahvalnost sarajevskim vatrogascima, policajcima i ekipi Hitne pomoći te ekipi Civilne zaštite. Inače, na mjestu događaja Mustafa Kovač, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS, potvrdio je da je velika sreća bila što je u zgradi funkcionirala oprema, od hidranata i crijeva pa do aparata za gašenje požara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.