CRNA HRONIKA

Šokantni iskaz Amela Sejfovića

Optuženi Amel Sejfović u sudnici ( A. Kuburović)

Dž. BULBUL

22.11.2017

Svjedočenjem Amela Sejfovića nastavljeno je suđenje za pljačku "Raiffeisen banke" i ubistvo bicikliste Keme Bašića. Njegov iskaz u potpunosti se kosi s navodima iz optužnice. Tačnije, Sejfović je danas želio predstaviti sebe kao osobu koja nije učestvovala u otimačini 300.000 KM nego je, kako je detaljno pojasnio, samo nabavio pancire i vozilo za pljačku. To je nazvao vraćanjem usluge jednom prijatelju.  

Susret u Blažuju

Interesantno, Sejfović nije želio imenovati nikoga zbog, kako je naglasio, svojih principa i uporno je koristio riječi "te osobe" ili "ta lica" misleći na navodne pljačkaše, za koje je kazao da dolaze iz Novog Sada.

Sejfović ne poriče da je pancire i vozilo Alfa Romeo bez dokumenata i na stranim tablicama kupio sa sestrom Almom Sejfović i optuženom Nizamom Beširević u Fojnici, ali je negirao da je bio dio pljačkaške ekipe. Kupovina pancira i vozila je, kako je pojasnio, dogovorena preko osobe iz Kaznenopopravnog zavoda Zenica. Sve je ostavio u sarajevskom naselju Otoka, gdje su panciri i Alfa trebali biti pokupljeni.

U poprilično konfuznom iskazu Sejfović je ispričao kako ga je sestra Alma dovezla u Nedžariće, a ona je produžila za Zenicu. Sejfović je pozvao optužene Arifa Hajradinovića i Anela Hajrovića da odu s njim do Blažuja, gdje će preuzeti novac za učinjenu uslugu. Rekao je da su došli muškarci koji nisu mnogo pričali. Imali su trenirke na sebi i nosili su dvije torbe. Jednu su predali njemu, a drugu su odnijeli.

Hapšenje na Otoci

- Nakon toga, rođak Sanel i sestra Alma dolaze po nas. Alma je bila uznemirena. Tada saznajem da se desila pljačka i da je došlo do pucnjave u kojoj je pogođen slučajni prolaznik. Pogodilo me je to. Almu sam istjerao iz auta i rekao da uzme taksi, a da ja odoh po njeno vozilo, koje se nalazilo u Vogošći - kazao je Sejfović.

Ispričao je i kako su ga specijalci uhvatili na Otoci, gdje su puškama udarali u vrata vozila. Ubrzo je uslijedilo hapšenje i ostalih. Sejfović je kazao kako su ga hapšenjem sestre Alme i njenim dosadašnjim zadržavanjem u pritvoru željeli ucijeniti da prizna da je uradio nešto što nije.

Život na visokoj nozi  

Odgovarajući na pitanja advokata Muhidina Kape, Sejfović je rekao kako je oduvijek imao mnogo novca, koji su mu davali rodbina i prijatelji koje je stekao dok je ležao u crnogorskom zatvoru. Osvrnuo se i na bijeg iz sarajevskog zatvora, kazavši da bi "pobjegao prvi dan da je kriv" te da nije imao u planu duže vrijeme bježati. Tužiocu Draganu Slijepčeviću nije bilo jasno zašto se upuštao u rizičan posao s osobama iz Novog Sada ako već čitav život živi na visokoj nozi. Sejfović je, inače, rekao kako mu je amidža Nezir Sejfović dao 10.000 eura, od čega je kupio Audi A8 i još mu je novca ostalo. Sejfović se trebao odužiti amidži tako što je planirao otići u Njemačku i raditi u njegovoj firmi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.