CRNA HRONIKA

Muškarci osumnjičeni za nestanak maloljetnice predati u Tužilaštvo: Kršo je htio djevojčicu za treću suprugu?

Privođenje Krše i Zunđe u Tužilaštvo KS ( M. Kadrić)

Piše: Dž. BULBUL

24.11.2017

Sarajevski inspektori intenzivno rade na rasvjetljavanju slučaja nestanka 12-godišnje Enise Bašić, koja je prekjučer oko 18 sati pronađena u stanu s Kenanom Kršom (41), koji je ranije sumnjičen za pokušaj odlaska na ratište u Siriju.

Vlasnik stana u naselju Hrasno, gdje je Kršo krio maloljetnicu, je Jasmin Zunđa, odranije poznat policiji, koji je, također, uhapšen.

- Obojica su osumnjičena za krivično djelo oduzimanje djeteta i određeno im je 24-satno zadržavanje, nakon čega će tužilac odlučiti o daljnjim mjerama protiv njih - kazala nam je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Istražitelji rasvjetljavaju i ulogu djevojčicine majke Emire Bašić, koja je tokom istrage davala oprečne izjave policiji i medijima. Bašić je u prošlu subotu digla javnost na noge kada je panično prijavila nestanak kćerke u Logavinoj ulici, gdje su bile privremeno smještene.

Prvo je kazala kako se Enisa sama udaljila od kuće, kasnije kako sumnja da je Kenan Kršo oteo njenu kćerku, jer je želi za svoju treću suprugu, dok je u trećoj izjavi kazala kako su Kenan i njegova prva supruga Sebina Nanić došli vozilom pred njihova vrata i tek tako odveli Enisu.

Tokom potrage za 12-godišnjakinjom, društvene mreže vrvjele su od optužbi i kritika na majčin račun. Mnogi građani su se u komentarima pitali kako je jedna majka mogla to dopustiti te ima li istine u porukama koje je Sebina Nanić ranije razmjenjivala s Emirom, a u kojima joj je, zajedno s Kršom, nudila stan za Enisu. Prepiska razgovora javno je objavljena.

Nakon što se vijest o Enisinom pronalasku munjevito proširila, u svemu je najčudnija bila reakcija upravo njene majke Emire, koja je kazala kako strahuje šta će Enisa reći policiji. Zanimljivo, jučer se javila i prekinula vezu. Poslije više nije odgovarala na naše pozive.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo saopćeno je da se djevojčica nalazi na sigurnom, a u slučaj se uključio i Centar za socijalni rad Kantona Sarajevo.

- Uključeni smo u slučaj pronalaska maloljetnice te ćemo, u skladu s našim nadležnostima, i dalje biti uključeni dok postupak vode nadležne pravosudne institucije - saopćeno nam je iz ove ustanove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.