CRNA HRONIKA

Pretresi na više lokacija u TK: Policajci pronašli oružje, municiju i drogu

O. M.

24.11.2017

Službenici Uprave policije MUP-a TK-a jučer su prilikom pretresa na više lokacija na području Tuzlanskog kantona pronašli I privremeno oduzeli predmete, čije je posjedovanje zakonom zabranjeno ili se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela ili prekršaja. 

Prilikom pretresa u Srebreniku pronađeni su malokalibarska puška, vazdušna puška, automatska puška sa drvenim kundakom, startni pištolj, improvizovana puščana cijev, rashodovana automatska puška, cijevi od automatske puške, obloge od puške, pet ručnih bombi, četiri tijela od ručne bombe i tri upaljača od ručne bombe, pištolj, oko 900 komada municije različitog kalibra, oko 60 komada lovačke municije, dva ručna bacača, osam stabljika koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu “marihuana” i 39 sjemenki koje svojim izgledom asociraju na sjemenke opojne droge “cannabis”, pvc. drobilica, sedam pvc. vrećica sa sadržajem materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, dijelovi za pravljenje i punjenje municije, te drugi predmeti. 

Nakon izvršene kriminalističke obrade, protiv osobe A. H. će biti podnesen Izvještaj nadležnom Tužilaštvu TK-a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, dok će osoba E. H. uz Izvještaj biti predat Tužilaštvu TK-a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. 

Prilikom pretresa u Tuzli, kod osobe E. M. pronađeni su TV plazma i veća količina alata koji potiču iz krivičnih djela Teška krađa.  E. M. će nakon kriminalističke obrade biti predat Tužilaštvu TK-a na dalje postupanje zbog postojanja osnova sumnje da je počinio tri KD-a Teška krađa. Kod osobe R. M., također u Tuzli, pronađen je gasni pištolj, za koji nije posjedovao odobrenje, te će protiv njega biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. 

U pretresu, kod osobe B. G. u Tuzli pronađena su četiri manja pakovanja sa sadržajem materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “cannabis” i dva manja pakovanja sa sadržajem materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “speed”. Protiv B. G. će u slučaju pozitivnog nalaza vještačenja na opojnu drogu biti podnesen Izvještaj Tužilaštvu TK-a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD Nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Tokom pretresa na području općine Gračanica, kod osobe J. K. pronađena su dva kuhinjska noža i kašika sa tragovima materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “speed”. Protiv J. K. će u slučaju pozitivnog nalaza vještačenja na opojnu drogu biti podnesen Izvještaj Tužilaštvu TK-a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.