CRNA HRONIKA

UIO BiH: Oduzeta roba u vrijednosti od 62.000 KM

Avaz.ba

26.11.2017

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u regionalnom centru Tuzla u devet odvojenih akcija na terenu privremeno su oduzeli raznu robu u vrijednosti od 62.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja o nezakonitom prometovanju robe na teritoriji Bosne i Hercegovine, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u regionalnom centru UIO u Tuzli proveli se aktivnosti na širem području sjeveroistočnog dijela BiH. Na putnoj komunikaciji Brčko – Orašje privremeno je oduzeto 315 komada tekstilnih proizvoda marki Adisdas i Nike. 

Na graničnim prijelazima Karakaj i Šepak izvršeno je oduzimanje krijumčarenih patika i torbi, dok je na prijelazima Rača i Orašje otkriveno 716 komada sakrivenih tekstilnih proizvoda u vozilu koje je ulazilo u BiH. Prikom provjere prometa i porijekla roba na putnom pravcu Brko – Šamac utvrđene su tri nepravilnosti u kojima je izvršeno privremeno oduzimanje 276 pari obuće. 

Radilo se o robi stranog porijekla za koju osobe, od kojih je roba privremeno oduzeta, nisu imale dokaze o porijeklu iste, te su prekršajno sankcionisana. U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti službenici UIO koristili su specijalističku opremnu za pregled vozila, koju je Upravi donirala Vlada SAD putem Programa EXBS.

Podsjećamo, u proteklih nekolko dana službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Banja Luka, a u saradnji sa kolegama iz Mostara, u nekoliko odvojenih akcija na području Bužima i Velike Kladuše oduzeli su veću količinu zlatnog i srebrnog nakita u tržišnoj vrijednosti od 295.386 KM. I ova se roba prodavala na “crnom tržištu” BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.