CRNA HRONIKA

Drama u Sarajevu: Kod povratnika sa sirijskog ratišta pronašli arsenal oružja

B. CERIĆ

30.11.2017

Hodžić: Ratovao u Siriji

Sarajevska policija jučer je u sedam ujutro na Autobuskoj stanici uhapsila Emina Hodžića (25), poznatog po odlasku u Siriju i ratovanju na strani Islamske države. Policajci su u njegovom automobilu pronašli arsenal oružja.

Redovna kontrola

Od izvora u policiji potvrđeno nam je da je Hodžić, koji je osuđen zbog ratovanja u Siriji, u gepeku Peugeota imao dvije automatske puške i 15 okvira, od kojih osam punih municije, te još jednu kesu municije. Uslijedio je detaljniji pregled vozila te su pronađeni još zolja, tri ručne bombe, nepoznata eksplozivna naprava, oštrač noževa i dva jurišna prsluka.

- Jedna osoba je lišena slobode zbog krivičnog djela iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. U toku je kriminalistička obrada - kratko nam je potvrđeno iz Odjela za informiranje Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Akciju hapšenja izveli su pripadnici Policijske uprave Centar prilikom redovne kontrole vozila na Autobuskoj stanici. U toku je utvrđivanje svrhe u koju je trebalo biti upotrijebljeno zaplijenjeno oružje.

- Ispituje se je li uhapšeni imao saučesnike i za šta je oružje bilo namijenjeno. S obzirom na to da je uhapšena osoba bila na sirijskom ratištu, akcija policajaca je tim značajnija - kazao nam je izvor blizak policiji.

Godina zatvora

Sud BiH osudio je 21. marta prošle godine Emina Hodžića na godinu zatvora, jer se 2013. borio na strani Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). Presuda je izrečena nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo sporazum o priznanju krivice, koji je Hodžić sklopio s Tužilaštvom BiH.

Prema presudi, Hodžić je u martu 2013. odletio sa Sarajevskog aerodroma za Istanbul, zatim u Siriju, iz koje se vratio nakon tri mjeseca.

Hodžićev Peugeot na policijskom parkingu

Supruga protjerana

Hodžić je u pritvoru proveo skoro tri mjeseca, a Sudsko vijeće produžilo mu je prošle godine mjeru zabrane putovanja dok ne odsluži ostatak kazne. On je tada zamolio da se ukine zabrana kako bi mogao odlaziti u Srbiju kod supruge, s kojom je očekivao dijete, a koja je protjerana iz BiH uz zabranu ulaska u zemlju u narednih pet godina, jer je odlučeno da predstavlja prijetnju po državu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.