CRNA HRONIKA

Policija rasvijetlila slučaj koji je izazvao veliku paniku među roditeljima: Nije bilo pokušaja otmica djece, humanitarci skupljali pomoć

PU Gračanica: Intenzivan rad na terenu

Piše: H. ČALIĆ

10.12.2017

Nakon pet prijava o navodnim pokušajima otmica djece iz Stjepan-Polja, Pribave, Donje i Gornje Orahovice, Policijska uprava Gračanica stavila je tačku na ovaj slučaj. Utvrđeno je da pokušaja otmica djece nije ni bilo, već da su određene osobe iz Srebrenika skupljale humanitarnu pomoć po gračaničkim mjestima.

Rad na terenu

- Policija je, radeći na terenu, ispitala određeni broj ljudi kako bi se došlo do informacija o tome da li na osnovu pristiglih prijava ima krivičnog djela. Sve su bile samo špekulacije i priče rekla-kazala. Za bijeli kombi kojeg su se uplašila djeca u Gornjoj Orahovici ispostavilo se da je vlasništvo Roma poznatih mještanima. U Gornjoj Orahovici djeca su se uplašila dvojice muškaraca iz Srebrenika koja su, na osnovu važećih odobrenja, u tom naselju prikupljala humanitarnu pomoć - kaže Safet Ibrahimović i zaključuje da nije bilo pokušaja otmica učenika.

Prvi prijavljeni slučaj odigrao se 2. novembra u 19.15 sati u Stjepan-Polju, gdje se u blizini kuće učenice srednje škole zaustavilo vozilo crne boje, iz kojeg je izašao muškarac s bradom. Prišao je učenici, a ona je pobjegla u svoju kuću. Potom je 11. novembra prijavljen slučaj u Pribavi. U blizini zgrade Osnovne škole u 18 sati pored jednog djeteta zaustavio se Golf 2, a dijete je odmah pobjeglo.

Sumnjivo vozilo 

U selu Škahovica 17. novembra se u dva navrata pojavljivalo sumnjivo vozilo, u 12.40 i 20.25 sati. Konačno, 18. novembra u naselju Orahovica Gornja oko 14 sati uočene su dvije osobe romske nacionalnosti s kombijem, nakon čega se dječak uplašio i pobjegao.

Zahtjev vijećnika 

Situacija u gračaničkim naseljima postala je toliko alarmantna da je pitanje sigurnosti najmlađih stanovnika postavljeno i na sjednici Općinskog vijeća Gračanica. Vijećnici su zatražili od policije da poduzme konkretne mjere i radnje kako bi bile rasvijetljene sve okolnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.