CRNA HRONIKA

Požari otkrivaju katastrofalnu zaštitu u zgradama: Nedostatak hidranata i aparata za gašenje vatre plaća se životima

Vatrogasci i policija na Trgu međunarodnog prijateljstva

Piše: B. CERIĆ

14.12.2017

Posljednji požar, na Trgu međunarodnog prijateljstva broj 6 u sarajevskom naselju Alipašino Polje, uzrokovan je ljudskom nepažnjom. Usljed trovanja dimom, lakše je povrijeđena Hanka Avdić, na čijem je balkonu na petom sptratu opušak cigarete zapalio stvari. Osim njenog, oštećen je i stan na šestom spratu, kao i balkon na sedmom.

Sanirali štetu

U zgradi smo jučer zatekli radnike “Sarajevostana” koji su sanirali pričinjenu štetu, čekali su da se uključi struja pa da nastave s radom. Na stubištu su bili polomljeni prozori i osjećao se težak miris paljevine. U stanu Hanke Avdić nije bilo nikoga, a ostali su čistili svoje stanove, koji su oštećeni u požaru.

- Kod mene je otišao prozor na balkonu i sve je pokvašeno od vode. Naša zgrada je osigurana, a dolazili su nam iz “Sarajevostana”. Uplašili smo se, ali sreća da je sve prošlo dobro - kazala nam je Jasmina Šahbegović, koja živi na četvrtom spratu.

Vještak protupožarne struke Ferhat Ibrak, koji je prisustvovao uviđaju, upozorava da je stanje zaštite od požara u stambenim jedinicama katastrofalno. Naši objekti nemaju požarno stepenište i puteve za evakuaciju, pa ni vode.

- U zgradi na Trgu međunarodnog prijateljstva svi su hidrantski ormarići bili prazni. U njima nije bilo vatrogasne opreme. Vidio sam samo jedan protupožarni aparat, u stubištu nema sistema za odimljavanje pa su vatrogasci, kao i prije mjesec u ulici Ante Babića, lupali staklene plohe da uđe kiseonik da mogu disati i evakuirati stanare. Niko ništa ne radi i situacija može biti još gora - upozorava Ferhat Ibrak, naglašavajući i da građani moraju biti odgovorniji.

Haustor zgrade u ulici Ante Babića

Troje stradalo

Vještak kaže da su u mjesec na području Kantona Sarajevo izgorjela 22 stambena objekta (stanovi i kuće), a tom prilikom su tri osobe smrtno stradale, dok su 22 povrijeđene. Materijalne štete u požarima su, kaže Ibrak, višemilionske, a u većini slučajeva požar su uzrokovale električne instalacije.

U februaru ove godine, u Geteovoj ulici na Alipašinom Polju smrtno je stradao bračni par Ranka i Vjeko Raus. Vatrogasci su imali problema s gašenjem, jer u hidrantu, čiji je ventil bio zatvoren, nije bilo vode.

Stvari uništene  

Mjesec nakon velikog požara u ulici Ante Babića broj 5 na Alipašinom Polju, kada je povrijeđeno 20 osoba od trovanja ugljenmonoksidom, stanari su većim dijelom sanirali štetu.

- Moj prozor je tada gorio, a parket mi je uništen. Dolazili su iz Općine i okrečili su mi stan. Naša zgrada je osigurana, ali moj stan nije. Sve su mi stvari u sobi uništene tako da sam ih morala baciti. Pitam se ko će meni tu štetu da namiri, ja nemam para - ispričala nam je Esma Šuta, koja živi iznad stana Rasima Muratovića, koji je izazvao požar u njihovoj zgradi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.