CRNA HRONIKA

Trebinje: Nemanji Iliću 16,5 godina zatvora

P. M.

15.12.2017

Tridesetčetverogodišnji Nemanja Ilić iz Bileće osuđen je pred Okružnim sudom u Trebinju na 16 godina i šest mjeseci zatvora za krivično djelo teško ubistvo s umišljajem i krivično djelo ubistvo u pokušaju s umišljajem. U ovu presudu, koja je prvostepena, uračunat je i boravak Ilića u pritvoru.

Obrazlažući presudu, predsjednik Sudskog vijeća Duško Popić rekao je da je Sud nakon analize dokazne građe utvrdio da je optužnica Okružnog tužilaštva u Trebinju bila u potpunosti osnovana.

- Dokazi pokazuju da je u momentu kada je izvršio krivično djelo nije bio ugrožen fizički integritet niti život optuženog, da optuženi nije bio neuračunjiv u vrijeme izvršenja krivičnog djela, te da je bio u stanju srednjeg pijanstva koje nebitno smanjuje sposobnost da shvati krivično djelo - istakao je Popić i dodao da je izrečena kazna srazmjerna težini djela te da obje strane u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu RS.

Sud je odbacio navode odbrane u završnoj riječi da su iskazi svjedoka bili kontradiktorni, da je Ilić reagovao na zadatu situaciju kao i iskaz optuženog Ilića u istražnom postupku, da je prethodno bio napadnut.

Postupci oštećenih nisu bili napad, da bi Iliću dali povod za nužnu odbranu, na ovan način, navodi se u obrazloženju presude.

Glavni branilac Nemanje Ilića, advokatica Mira Vučinić, nije željela komentarisati presudu.

Izricanju presude prisustvovali su brat i majka ubijenog Marka Bajovića.

Brat Miloš kratko je prokomentarisao da nije zadovoljan te da je ovakva presuda smiješna i uputio novinare na njegovog advokata u ovom postupku. 

Podsjetimo, Ilić je optužen da je hicem iz pištolja ubio Marka, koji je tada imao 29 godina i teško ranio njegovog brata Miloša Bajovića (33) ispred ugostiteljskog objekta "Okretaljka" u ranim jutarnjim satima 14. jula 2015.

Ilić se od jula 2015. nalazi u pritvoru, a suđenje je počelo krajem te godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.