CRNA HRONIKA

{SEDMI DAN/} Potraga za tijelom Aldina Mulića: U češljanje terena uključuje se i FUP, bit će angažiran i helikopter

Jedna od ekipa s kojom je bio naš novinar ( H. Čalić/ Avaz.ba)

Piše: A. KAPO - H. ČALIĆ- O. MUJKIĆ

19.12.2017

Ni šesti dan potraga za Aldinom Mulićem, 28-godišnjim mladićem iz Sarajeva koji je u srijedu nestao u rijeci Miljacki, nije dala rezultate. Jutros je počeo sedmi dan potrage. 

Opao nivo

Prema riječima Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), jučer je na terenu bilo više od 200 ljudi raspoređenih od mjesta pada u naselju Dolac-Malta pa sve do Doboja.

- Budući da je opao nivo Bosne, danas (jučer, op. a.) smo imali mogućnost koristiti i čamce s motorima te pregledati teren uzvodno od Doboja do Maglaja i nizvodno od Maglaja do Doboja. Potragu smo fokusirali na pet ili šest lokacija na kojima su se u nekim ranijim slučajevima pronalazila tijela. Riječ je o terenu na kojem su vrbe, a za koje se može zakačiti ili zaglaviti tijelo - pojašnjava Solak.

Prema njegovim riječima, ekipe Gorske službe spašavanja su češljale teren od Visokog prema Kaknju te od ušća Miljacke u Bosnu do Visokog. Istovremeno, kako nam je rekao Solak, članovi porodice, prijatelji i volonteri pregledaju obale Miljacke od mjesta pada na Dolac-Malti pa nizvodno, da bi se otklonile sve sumnje.

- Za sutra (danas, op. a.) je planirano i angažiranje pripadnika Federalne uprave policije (FUP) i njihovog helikoptera, iz kojeg bi se trebao snimiti kompletan teren. Činimo sve što je u našoj moći - zaključio je Solak.

M. Kadrić/ Avaz.ba

Kratka pauza

Naš novinar bio je s jednom od ekipa koje su češljale obale i korito na potezu Maglaj - Doboj u naseljima Kosova i Šije. Uvjerili smo se da spasioci daju sve od sebe. Kratka pauza se pravi kada u motorni čamac dosipaju gorivo. Tada se protrljaju promrzle ruke, zapali cigareta i napravi plan daljnjeg izviđanja rijeke Bosne.

Ronioci Rasim Harbaš, Nurija Bećirević i Bahrudin Husagić kažu da se u ovakvim uvjetima daje maksimum, ali ništa im nije teško. Oni samo Boga mole da pronađu tijelo mladića i da njihov trud ne bude uzaludan.

Bit će angažirani i spasioci iz Srebrenika

Također, načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović danas je dao saglasnost na prijedlog Općinske službe civilne zaštite Srebrenik da se spasilačke službe ove općine uključe u potragu za Aldinom Mulićem.

Kako je istakao Bajro Imširović, šef Općinske službe CZ Srebrenik, već sutra u ranim jutarnjim satima tri ekipe spasilaca kreću na teren, kako bi pružili pomoć pripadnicima Federalne uprave CZ i ostalim spasilačkim ekipama u potrazi za nesretnim mladićem. Jedna vatrogasna grupa iz sastava Profesionalne vatrogasne jedinice Srebrenik jačine tri do četiri spasioca bit će angažirana na pretraživanju korita rijeke Bosne u rejonu od Maglaja do Doboja. 

U istom rejonu bit će angažirana i potražna ekipa sastavljena od četiri pripadnika Kluba spasilaca Gradina Srebrenik, dok će potražna ekipa sastavljena od četiri pripadnika Gorske službe spašavanja uključiti u potragu u rejonu Miljacke u Sarajevu. Upućivanjem tri potražna tima, ističe načelnik Omerović, želi se iskazati solidarnost s porodicama stradalih, ali i pružiti konkretnu pomoć brojnim spasiocima koji već šest dana tragaju za tijelom stradalog mladića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.