CRNA HRONIKA

Oproštajno pismo djevojke koja se objesila u Visokom: Ovaj život nije za mene

Kuća u kojoj se maloljetnica objesila ( D. Pašalić)

Piše: D. PAŠALIĆ

5.1.2018

Visoko je obavijeno tugom nakon što je prekjučer u 11.40 sati u naselju Buci 17-godišnjakinja (identitet poznat redakciji) počinila samoubistvo vješanjem. Prema zvaničnim informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, medicinsko osoblje Doma zdravlja u Visokom konstatiralo je smrt maloljetnice. 

Konstatirana smrt

Na mjestu događaja obavljen je uviđaj u prisustvu tužioca, a porodica nesretne djevojke ostala je šokirana saznanjem da je njihova kćerka odlučila dići ruku na sebe. Ekipa “Dnevnog avaza” jučer je neposredno prije posljednjeg ispraćaja i dženaze maloljetnoj Visočanki posjetila naselje Buci.

Ispred porodične kuće, jecaji i plač prekidali su bolnu tišinu. Najuži učlanovi porodice odlazili su ispred mjesne džamije da klanjaju dženazu. Malo je ko htio govoriti o ovoj nezapamćenoj tragediji. Prva komšinica Suada Džafić još ne vjeruje da mirne, tihe i povučene 17-godišnjakinje više nema.

- Niko ne može vjerovati šta je uradila. Bila je veoma fino dijete. Nije se znalo za nju, bila je za deset - govori nam Suada.

Džafić: Bila je fino dijete

Kobnog jutra, govori nam Suada, nastradala je doručkovala sa svojom porodicom u staroj kući, nakon čega je otišla u kuću, koja je bila u fazi adaptacije i gdje su svi zajedno uskoro trebali prijeći da žive.

- Tog jutra joj je došla i starija sestra s djetetom. Kako nam pričaju, sve je bilo najnormalnije. Doručkovala je s njima, igrala se sa sestrinim djetetom i otišla u kuću koju rade. Nedugo zatim, tamo ju je pronašla njena sestra. Ogromna tragedija - govori vidno uznemirena Suada.

Nacrtala srce 

Posebno ih je shrvalo oproštajno pismo koje je ostavila iza sebe, u kome traži halal od svoje porodice.

- Ostavila je oproštajno pismo s kratkom porukom: “Ovaj život nije za mene. Ja vama halalim, halalite i vi meni”, a potom je poruku zaokružila u obliku srca – tvrdi nam Suada, ističući da još niko ne može ni naslutiti šta je moglo natjerati 17-godišnjakinju da okonča tek započetu mladost i život.

Noći nikad duže 

U naselju Buci zatekli smo i Nejru Handžić, čija se sestra druži sa sestrom nastradale. Noć uoči samoubistva, mlada Visočanka požalila se prijateljici da joj noći nikad nisu bile duže.

- Svi pokušavamo shvatiti zašto je to uradila. Zna se samo kako se požalila prijateljici iz škole da joj noći nikad nisu bile duže. Šta je razlog tome, jer joj je porodica itekako divna, niko ne zna – kaže Handžić.  

Handžić: Pokušavamo shvatiti razlog

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.