CRNA HRONIKA

Među privedenim i četiri državljana BiH kod kojih je zaplijenjeno meso, sirevi i duhan

Fena

10.1.2018

U zajedničkoj kontroli prometa preko graničnih prijelaza Slavonski Brod i Stara Gradiška, policajci i carinici u utorak su tokom osam kontrolnih pregleda zaplijenili ukupno 251 kilogram mesa, 72 kilograma sira, 2 kilograma duhana, te 800 komada raznih cigareta.

Tokom zajedničke akcije policajci i carinici obavili su kontrolu nad sedam automobila i jednim autobusom.

- Radi se o redovnim akcijama i kontrolama koje obavljaju policija i carina, a o kojima zbog manje vrijednosti zaplijenjenih stvari ne izvještavamo. Vlasnici su stvari unijeli u Republiku Hrvatsku, ne prijavivši ih policijskim niti carinskim službenicima. Daljnji postupak protiv počinioca prekršaja i podnošenje prekršajnih prijava zbog povrede odredbi Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva Evropske unije, preuzeli su carinski službenici – izjavila je Kata Nujić, portparol Policijske uprave brodsko-posavske.

Policajci i carinici tokom zajedničke akcije u prekršaju su u utorak zatekli devet osoba: četiri državljana Bosne i Hercegovine, dva državljana Srbije, te po jednog Hrvatske, Njemačke i Slovenije.

Na službenim stranicama Carinske uprave stoji kako je u Hrvatsku zabranjen unos i malih količina mlijeka i mesa te njihovih prerađevina iz trećih zemalja (nečlanice EU) osim Farskih otoka, Grenlanda i Islanda odakle se u Hrvatsku smije unijeti do 10 kilograma ovih proizvoda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.