CRNA HRONIKA

Bivši pomoćnik ministra u Vladi TK Bahir Imamović pravosnažno osuđen na 20 mjeseci zatvora

Avaz.ba

12.1.2018

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) potvrdio prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla te donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Bahira Imamovića.

Imamoviću je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci zbog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi, u šta se uračunava vrijeme od jednog mjeseca koje je proveo u pritvoru.

Pravosnažnom presudom Imamoviću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u ovom Ministarstvu, kao i bilo koje dužnosti u organima uprave ili javnim preduzećima u BiH u periodu od dvije godine.

Podsjećamo, Imamović se optužnicom ovog Tužilaštva teretio da je, dok je obavljao funkciju pomoćnika ministra u pomenutom resornom ministarstvu, a u čijoj nadležnosti je procedura dodjele koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na području TK, u periodu od početka aprila do 7. maja 2015., u postupku pokrenutom po zahtjevu privrednog društva "Tuzla kvarc" za dodjelu koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na tri lokaliteta u blizini Tuzle, od zamjenika direktora ove firme za to tražio novac, a kako bi izvršio službene radnje koje je morao izvršiti.

U optužnici je navedeno da je Imamović od zamjenika direktora "Tuzla kvarca", za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska, tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM.

Obećavajući provedbu prvog dijela procedure dodjele koncesije od odgovornog lica ove firme, koje je prijavilo Imamovića i sarađivalo sa istražnim organima u predaji označenog novca, primio je 10.000 KM, saopćilo je Tužilaštvo TK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.