Foto: Detalj sa sahrane nestradaloj djevojci

ZENICA

Općinski sud izrekao presudu trojici optuženih: Oslobođeni odgovornosti za utapanje Jasmine Tarabar

Autor: D. PAŠALIĆ
13.01.2018 21:57
A
A
A

Sutkinja Općinskog suda u Zenici Melisa Kovačević donijela je oslobađajuću nepravosnažnu presudu protiv Munira Tutnjića (54) iz Žepča, Ibrahima Mahmića (50) i Harisa Karića (33) iz Zenice zbog tragedije koja se u julu 2015. godine dogodila na gradskim bazenima u Zenici, kada se utopila Jasmina Tarabar (31) iz Zenice.

Dozvolili ulazak

Zbog činjenice da je Sud ustvrdio da niko nije kriv za utapanje mlade Zeničanke, a nakon što se saznalo za oslobađajuću presudu, brojni građani Zenice komentirali su ovu presudu kao sramotnu!

Podsjetimo, zbog nezapamćene tragedije na zeničkim bazenima, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Tutnjića i Mahmića, koji su se teretili za krivično djelo izazivanje opće opasnosti, te protiv Karića zbog krivičnog djela nepružanje pomoći.

Prema navodima iz optužnice, Tutnjić i Mahmić, kao zaposlenici Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje sportskih objekata Zenica zaduženi za čuvanje gradskih bazena od posjetilaca izvan radnog vremena, postupili su suprotno svojoj obavezi te dozvolili ulazak kroz kapiju bazena Lejli Bejtić, Ajli Škrbić, Harisu Kariću i Jasmini Tarabar.

Tužilaštvo ZDK teretilo je i Karića, koji je stepenicama ušao u bazen s Jasminom. On je prvi zaplivao uzduž bazena, nakon čega je za njim zaplivala i Jasmina. Za njima su kasnije ušle Lejla i Ajla, koje su se zadržale uz ivicu bazena kod stepenica.

- Haris se, onda, okrenuo i plivao pored Jasmine, koja se utapala, ne pokušavši da joj pomogne niti da traži pomoć prisutnih, nego je nastavio plivati prema stepenicama s namjerom da prođe pored Lejle i Ajle, a da im ne kaže da je Jasmina potonula – navodi se u optužnici.

Izašao iz vode

Zatim ga je Ajla, prema navodima iz optužnice, upitala gdje je Jasmina da bi se okrenuo, ne začudivši se što je nema. Potom je izašao iz bazena, pokazavši Lejli s ruba bazena mjesto gdje se Jasmina vidjela na dnu bazena.

Tada je Lejla zaronila i izvukla Jasminu na rub bazena, gdje joj je davala prvu pomoć, a poslije i druge osobe koje su pozvane, ali je ona preminula i prije pružanja pomoći.

Žalba Tužilaštva

Tužilaštvo ZDK uputilo je žalbu Kantonalnom sudu u Zenici zbog oslobađajuće presude,, što nam je potvrdila i Mirna Poljac, portparol Tužilaštva.

- Donesena je presuda Općinskog suda u Zenici. Na navedenu presudu je Tužilaštvo ZDK uložilo je žalbu Kantonalnom sudu u Zenici – kaže Poljac.

Negirali krivicu

Osumnjičeni Munir i Ibrahim u svojim izjavama negirali su izvršenje krivičnog djela, tvrdeći da oni nisu pustili navedene osobe nego da su same ušle. Osumnjičeni Haris je, također, negirao izvršenje krivičnog djela, navodeći da nije vidio kada je Jasmina potonula i da nije bio u njenoj blizini.