CRNA HRONIKA

Vještaci na suđenju za trostruko ubistvo: Sabahudin Habib ostavio tragove na okidaču puške

Privođenje optuženog Sabahudina Habiba

Piše: K. KAVAZOVIĆ

14.1.2018

Svjedočenjem četiri vještaka pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku nastavljeno je suđenje Sabahudinu Habibu, optuženom za trostruko ubistvo počinjeno 21. marta 2017. godine u Sokolini nadomak Donjeg Vakufa, te Arnelu, Sanelu i Avdi Habibu, optuženima za sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti. 

Biološka analiza

Almira Karahasanović, šefica Odjela za biološka vještačenja Federalne uprave policije BiH, potvrdila je da su na okidaču automatske puške pronađeni tragovi prvooptuženoga.

- Utvrđeno je da se tragovi na okidaču puške apsolutno podudaraju s osobom Sabahudinom Habibom - kazala je Karahasanović, uz niz detalja o provedenom biološkom i DNA vještačenju.

Ivica Perović, vještak hemijske struke, u svom je nalazu konstatirao da su tragovi barutnih čestica izolirani kod Sabahudina Habiba te kod Sabita i Sanela Habiba.

Oštećena odjeća

Vještak balističar Bruno Pranjić vještačio je 11 čahura te odjeću ubijenih Rahmanovića, Bašića i Draginovića i utvrdio da su oštećenja na odjeći na leđnoj strani. Nalazom je utvrđeno da je pucano iz automatske puške kalašnjikov rumunske proizvodnje.

- Jedanaest čahura 7,62 milimetra potječe od metaka ispaljenih iz predmetne puške, kao i trag udarne igle na inicijalnoj kapisli - potvrdio je vještak Pranjić i dodao da je pucano s udaljenosti od oko metar i po.

Kontakt ubice i žrtve

Vještak Adnan Bešlagić pojasnio je da je, prema naredbi Kantonalnog tužilaštva Travnik, dobio tri mobitela na vještačenje, od kojih su dva bili neispravna. Vještačenjem mobitela koji je u vlasništvu prvooptuženog Sabahudina Habiba utvrđeno je da su postojali kontakti između njega i ubijenog Rahmanovića, koji je u imeniku bio memoriran kao Š. Ferid. Intenzivna komunikacija i poruke su sačuvane još iz 2013. i 2014. godine. Kobnog 21. marta 2017. upućen je poziv od Sabahudina Habiba prema Feridu Rahmanoviću, ali nije uspostavljen kontakt.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.