CRNA HRONIKA

Modriča: Pijani starac komšiju nasmrt pretukao štapom i cjepanicom

Božica Babić u suzama nakon smrti supruga ( S. Jeremić)

Piše: S. J. - H. Č.

16.1.2018

U Dugom Polju, petnaestak kilometara udaljenom od Modriče, Uroš Janković (83) u nedjelju je u svojoj porodičnoj kući štapom i cjepanicom ubio komšiju Branka Babića (70).  

Janković je odmah uhapšen i nakon saslušanja u Policijskoj upravi Doboj prebačen je u Okružno javno tužilaštvo Doboj.

Komšije u šoku

Janković i Babić sjedili su i pili rakiju. Ubrzo su se posvađali, a onda je Janković zadao Babiću više udaraca u glavu, i to štapom i cjepanicom. Jedan komšija je začuo Babićevo zapomaganje pa je pritekao u pomoć. Babića je krvave glave odmah prebacio u dobojsku bolnicu. Međutim, nije mu bilo spasa. Podlegao je teškim povredama.

Mještani Dugog Polja u šoku su nakon ovog zločina. Jankovića su opisali kao čovjeka čudne naravi, ali nisu vjerovali da bi mogao ubiti Babića. Ubicina oronula kuća jučer je bila pusta. Komšije su nam otkrile da se on više puta ženio te da je supruge tukao pa su ga one zbog toga i napuštale. Zbog njegove prgave naravi ostavila su ga, kažu mještani, i djeca.

- Uroš je po tome dosta sličan svom bratu, koji je davno umro. I djeca su od njega digla ruke, onda znate kakav je to čovjek - rekao je jedan od komšija koji je insistirao na anonimnosti.

Mještani pričaju da je ubijeni Babić posljednjih godina mnogo pio, ali da nije bio nasilan.

Neutješna supruga

- Moja sestra je za njega udata. Branko je došao do mene u subotu u popodnevnim satima. Imao je sa sobom flašicu rakije šljive. Popili smo po dvije čašice i ja sam ga zadržavao, ali on je tako odlučno žurio da što prije stigne do Uroša. Stalno je govorio: "Moram kod Uroša." Kamo sreće da nije otišao, ali kao da ga je nešto vuklo tamo gdje će skončati. Mislim da je ubicin bratić čuo svađu, pozvao Brankovog sina, ali već je bilo kasno - kazao nam je Milan Janković, šurjak ubijenog Babića.

Kuća osumnjičenog Uroša Jankovića ostala pusta. Kuća osumnjičenog Uroša Jankovića ostala pusta

U dvorištu kuće ubijenog Branka Babića zatekli smo tek dvojicu ljudi. Planiraju podići šator da bi se dočekao narod koji će doći da isprati Babića na vječni počinak. Iza njega su ostali supruga Božica (69), sin Boro i kćerka Milena.

- Moj Branko je volio popiti. Međutim, što ga nije istjerao iz kuće, pa i ošamario? Zašto ga je zvjerski ubio? Nikome nisam ništa loše učinila, ali da mi dođe do ruku, ja bih mu se osvetila. Bila bih mu zakon i kazna - rekla je kroz suze Božica Babić.

Otrovao se alkoholom?

Obducent Ljubomir Curkić kazao je da nanesene povrede po glavi nisu uzrok smrti Babića. Takav izvještaj dostavljen je dobojskom tužilaštvu.

- Uzeti su toksikološki nalazi, koji će utvrditi stvarne uzroke smrti, jer se pretpostavlja da se Babić zbog prekomjernog konzumiranja otrovao alkoholom - izjavio je Curkić.

Danas sahrana

Ožalošćena Božica je kazala da su je zvale Jankovićeve kćerke te da je jedna odmah obišla njihovu porodicu.

- Plače žena, ima šećernu bolest. Njima je žao zbog naše žalosti i muke, ali nisu one krive što im je otac tako loš. Sin mi je otišao u Doboj, treba da doveze našeg Branka. Tuga je ovo velika - plakala je i govorila Božica Babić.

Ubijeni Branko Babić bit će sahranjen danas u 13 sati na Busanskom groblju u Dugom Polju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.