CRNA HRONIKA

Slučaj Memić: Odgođeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću

Piše: Dž. Bl.

17.1.2018

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je odgođeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferoviću, koji su optuženi za smrt Dženana Memića. 

Sudija Igor Todorović prolongirao je ročište za 29. januar, jer se vještak odbrane mašinske struke Jasmin Bijedić nije pojavio.

Vještak je javio advokatu Rusmiru Karkinu da nije dobio na uvid svu dokumentaciju koja mu je neophodna da bi sačinio svoj nalaz.

Po izlasku iz Suda Muriz Memić, otac nastradalog Dženana rekao je da je tek nakon dvije godine čekanja Sud naložio da se daju dokazi.

- Oni su to trebali dati u oktobru 2016. godine. Vidjeli smo da se Tužilaštvo nije bunilo, znači dokazi postoje, oni su sakriveni. Očigledno je nekome stalo da se istina sakrije, ali ja stati neću, idem dalje. Advokat je došao do izjave Alise Mutap od 10. februara. Zašto su tu izjavu krili? Tužilaštvo više ne može sakriti dokaze koje ima. Predat se nećemo - kazao je Memić.

Advokat Karkin ispred Suda je rekao kako je njihov vještak bezuspješno pokušao pribaviti dokumentaciju i materijalne dokaze koji su mu potrebni za vještačenje.

- Vještak nije mogao pogledati kombi T4 koji je bio u vlasništvu Ljube Seferovića, a kojeg MUP KS drži u posjedu, niti su obezbijeđeni materijalni dokazi koji su bili predmet ranijih vještačenja. Vještak je izvršio uvid u spis Kantonalnog suda, obilježio svu materijalnu dokumentaciju koja mu je potrebna za vještačenje, a između ostalog je odvojio niz CD-a na kojima se nalazi snimak rekonstrukcije koji je uradio vještak Ševal Kovačević. Tražio je da mu se uradi kopija tih CD-ova, međutim da li slučajnom pogreškom, da li namjerno, tehnika Kantonalnog suda je fotokopirala CD-ove, dala mu u papiru kopije tih CD-ova - izjavio je Karkin i dodao da je na kraju vještaku dao kopiju svojih CD-ova da bi spriječio daljenje odlaganje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.