CRNA HRONIKA

Smrt Kadrije Brljavac i dalje enigma za istražitelje: Ubica je ostavio dio otiska prsta na mjestu zločina

Jake policijske snage na uviđaju 11. marta 2011. godine

A. KAPO

23.1.2018

Ubistvo Kadrije Brljavac (72), koja je 11. marta daleke 2011. godine zadavljena i opljačkana u svojoj garsonijeri u Franjevačkoj ulici na broju 6 u sarajevskom naselju Bistrik, i dalje je enigma za istražitelje. Ubica je nakon svirepog zločina pokupio 20.000 KM i otad mu se gubi svaki trag. 

Djelimični otisci

Renata Demšulo, kćerka Brljavac koja je kritičnog dana pronašla mrtvu majku, polako gubi nadu da će ruka pravde stići svirepog ubicu. U razgovoru za naš list Demšulo, koja trenutno živi i radi u Njemačkoj, kazala nam je da je prije nepune dvije godine bila u sarajevskom tužilaštvu, kada je ujedno dobila i posljednje informacije vezane za istragu.

Kadrija Brljavac

- Tužilac mi je kazao da je preuzeo predmet od kolegice koja je tada bila na trudničkom. Potvrdio mi je da su na licu mjesta pronađeni djelimični otisci, ali da nisu ustanovili kome pripadaju. Tada mi je kazao da mogu biti dvije varijante. Jedna je da je počinilac u vrijeme ubistva bio maloljetan pa ga nisu imali u bazi podataka i da bi ga mogli identificirati kada bude vadio ličnu kartu. Druga verzija je da je ubistvo počinio neko iz inozemstva. Iskreno, ja u obje varijante sumnjam i mislim da je tužilac ovaj predmet pogledao ovlaš, da ne kažem reda radi - kaže Demšulo.

Zbog svega, kako ističe naša sagovornica, izgubila je nadu da će zločin biti rasvijetljen.

- Jedina nada ste mi vi i vaša novina da se nešto može pomjeriti s mrtve tačke. Nemam više snage. Zbog svega sam napustila Bosnu i došla u Njemačku, jer ne mogu više kroz to prolaziti - ističe Demšulo.

Ona tvrdi da su u početku istrage istražitelji čak sumnjali i u nju koja je tada bila u četvrtom mjesecu trudnoće te bivšeg supruga iako je on bio policajac.


Demšulo: Pronašla majku mrtvu

- Uzimali su mi pljuvačku za DNK. To su, navodno, tražili i od drugih ljudi. Dok su se oni bavili nama i istragu fokusirali na članove porodice, ubica se odšetao - govori Demšulo.

Iskoristio ime

Demšulo je naglasila da je njenu majku, najvjerovatnije, ubila osoba koju je poznavala ili neko ko je iskoristio ime članova porodice i prijatelja Brljavac.

- Moja mama se bojala i nikada ne bi otvorila vrata nekome koga ne poznaje. Nedavno sam čitala da je nakon 10 godina riješeno ubistvo djevojke iz Bihaća pa mi to daje neku nadu da će i ubica moje majke biti uhvaćen - zaključuje Demšulo.

Vještačeno stotinjak osoba 

U dosadašnjoj istrazi izvršeno je DNK vještačenje stotinjak osoba, a saslušano ih je i više. S mjesta događaja izuzete su jedna ribarska stolica u kojoj je nesretna žena krila novac te trpezarijska kožna stolica, na kojoj je, navodno, bio otisak. Na ovom kompleksnom slučaju svojevremeno je radio i FUP, ali ni to nije urodilo plodom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.