CRNA HRONIKA

Općinski sud prekinuo suđenje Nedeljku Dragašu: Beskućnik optužen za paljenje crkve na slobodi

Dragaš uhapšen istog dana kada je zapaljena crkva

B. CERIĆ

23.1.2018

Umjesto informacije o nastavku suđenja, saznajemo da je beskućnik Nedeljko Dragaš, kojem se sudilo za paljenje Crkve Svetog Preobraženja u Pofalićima, prije sedam mjeseci pušten na slobodu. Protiv njega je prekinuto suđenje zbog njegovog psihičkog stanja.  

Odbijene žalbe

Iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu potvrđeno nam je da je Općinski sud Sarajevo 20. juna 2017. godine donio rješenje kojim se prekida postupak protiv Nedeljka Dragaša, jer nije sposoban učestvovati u krivičnom postupku niti ga pratiti.

Istog dana sudija koji je vodio postupak protiv Dragaša donio je rješenje kojim je optuženome ukinut pritvor i on je pušten na slobodu.


Izgorjele stvari u ostavi pravoslavne crkve

- Tužilaštvo Kantona Sarajevo uložilo je žalbe na oba rješenja. Kantonalni sud u Sarajevu odbio je žalbe kao neosnovane - kazala nam je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS.

Otvoreni plamen

Optužnica protiv Dragaša potvrđena je 18. novembra 2016. godine. Njemu se stavljalo na teret da je 21. avgusta iste godine u jutarnjim satima u ulici Zmaja od Bosne broj 43, Općina Novo Sarajevo, kroz zaštitnu rešetku na prozoru ostave pravoslavne crkve, uz upotrebu otvorenog plamena, zapalio drvene daske kojima je prozor bio osiguran.

Požar je zahvatio unutrašnjost ostave, usljed čega su nagorjeli zidovi ostave te je uništeno više pokretnih stvari koje su se nalazile u unutrašnjosti.

Uznemirenje građana 

Paljenje crkve tada je uznemirilo građane Sarajeva, a policija je istog dana uhapsila Dragaša. Kod njega je tom prilikom pronađeno 9.000 eura. Naknadno je njegova sestra saopćila istražiteljima da je prodala porodičnu kuću te Dragašu dala njegov dio novca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.