CRNA HRONIKA

Kako zlostavljači djece žive iza rešetaka KPZ-a „Miljacka“ u Sarajevu: U gumenim sobama i 24 sata pod budnim okom zatvorskih stražara

Pedofili zatvoreni u posebnim ćelijama, sami ili sa sličnim osuđenicima ( A. Kuburović)

Piše: Dž. BULBUL

6.2.2018

Posljednjih smo godina svjedoci potresnih priča o pedofiliji u Bosni i Hercegovini. Nepouzdani podaci o broju žrtava, ali i pedofila, tvrde stručnjaci, nisu pravi pokazatelji zastupljenosti seksualnog zlostavljanja onih najmlađih, jer žrtve često nisu spremne otvoreno govoriti o traumi koju su doživjele zbog straha, stida ili predrasuda. 

Isto tako, nepoznanica je šta se događa sa zlostavljačima djece kada najzad budu identificirani i uhvaćeni u policijskim akcijama. Mnogi slučajevi pedofilije u našoj zemlji dobili su sudski epilog, o čemu se govorilo i pisalo u medijima, no život jednog pedofila iza rešetaka dugo je vremena bio tabu tema.

Samoubistvo u ćeliji 

U sarajevskom Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) "Miljacka", poznatijem kao Centralni zatvor, trenutno se nalaze trojica pedofila. U septembru prošle godine četvrti pedofil Saša Despotović izvršio je samoubistvo u ćeliji neposredno nakon što je pritvoren. Objesio se čaršafom.

Činjenica je, navode iz Uprave KPZ-a "Miljacka", da ih osuđenici po dolasku u zatvor etiketiraju i osjećaju averziju prema njima. Kažu da su pedofili osuđenici s niskim nivoom hrabrosti i mentalne snage. Stoga ne iznenađuje činjenica da ih Uprava zatvora izolira isključivo radi njihovog sigurnijeg boravka iza rešetaka. 

Faruk Zubčević, direktor sarajevskog zatvora, otkriva nam da su s ovakvim osuđenicima uvijek na oprezu jer su skloni samopovređivanju koje može završiti smrću, što je bio slučaj s Despotovićem. Zubčević naglašava da se ne radi ni o kakvom posebnom tretmanu, već klasičnoj izolaciji.

- S takvim osuđenicima opreza nikad dosta. Iako su ih trenutno trojica, uvijek smo u pripravnosti. Izdvojeni su od ostalih jer niko ne može garantirati da neće biti teško povrijeđeni, fizički napadnuti. Važno je razjasniti da se ne radi ni o kakvom privilegiranom statusu, ali su izolirana skupina - pojašnjava Zubčević.

Zubčević: Pedofili su u izolaciji

Stalni nadzor

Sigurnosti ove male skupine zatvorenika direktor Zubčević je posvetio posebnu pažnju. Odlučio je postaviti kamere u njihovim ćelijama iako se obilaze svako pet do sedam minuta.

- U izdvojenim su i manjim ćelijama, koje su od sada 24 sata pod kamerama. Posvetit ćemo se kreiranju posebnih uniformi za njih da bi se izbjeglo bilo kakvo samopovređivanje. Bit će napravljene od drugačijeg materijala nego kod ostalih, poput lana, da bi u svakom pogledu bili onemogućeni da učine sebi nešto. Izgradili smo posebnu sobu za njih, takozvanu medicinsku sobu, koja je obložena gumom. Planiramo još takvih soba u narednom periodu - kaže nam Zubčević. 

 Gnjev osuđenika 

Kada se u zatvoru pročuje da dolazi zlostavljač djece, priča nam direktor Zubčević, osuđenici reagiraju veoma agresivno. Dolazak takvih "časte" pogrdnim i uvredljivim riječima: "Daj ga meni...", "Dovedi ga meni u ćeliji..." 

- Zato i nisu u kontaktu s ostalim osuđenicima niti ih miješamo s onima koji izdržavaju kazne za sasvim drugačija krivična djela, već sa sličnima. Kada izlaze na šetnju, uvijek su sami sa zatvorskim čuvarom. Jedini način da ostvare kontakt s drugima jeste da izađe u šetnju s njim neko ko izdržava kaznu zbog istog djela - pojašnjava Zubčević.

Posebne radionice

Većina osuđenika zatvorske dane provodi baveći se različitim aktivnostima u okviru zatvorskih radionica. Pedofili ne učestvuju u ovim aktivnostima, već Uprava zatvora od njih traži da se sami izjasne žele li raditi plastelinom, bojama za slikanje... Posjete su im omogućene kao i ostalima, tako da trojicu sarajevskih pedofila porodice redovno posjećuju, saznajemo iz KPZ-a „Miljacka“.

Krivični zakoni o pedofiliji 

Ko izvrši spolni odnos ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina, prema krivičnim zakonima FBiH i Distrikta Brčko. Prema Krivičnom zakonu Republike Srpske, kazna je od jedne do deset godina.

Prema krivičnim zakonima FBiH i Distrikta Brčko, onaj ko izvrši nasilni spolni odnos ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom ili s nemoćnim djetetom, kaznit će se s najmanje tri godine zatvora, a, prema Krivičnom zakonu RS, s najmanje tri pa do 15 godina zatvora.

Ako je krivičnim djelom prouzrokovana smrt djeteta ili je dijete teško ozlijeđeno ili mu je zdravlje teško narušeno ili je žensko dijete ostalo trudno, počinilac će se kazniti kaznom zatvora od najmanje pet godina ili kaznom dugotrajnog zatvora, dok je u RS za smrt djeteta kao posljedicu ovog djela kazna najmanje deset godina zatvora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.