CRNA HRONIKA

Detalji akcije "Neon" u Sarajevu: Uhapšeni Selvedin Bulbul i još dvije ženske osobe, oduzeti oružje, municija, novac, mobiteli...

Avaz.ba

7.2.2018

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) jučer su, nakon višemjesečne istrage, pod nadzorom Tužilaštva KS započeli realizaciju operativne akcije "Neon" na području KS, u vezi krivičnih djela navođenje na prostituciju, trgovina ljudima i pranje novca.

U sklopu navedene akcije, a na osnovu naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi na tri lokacije na području Kantona, i to dva stana i jedan ugostiteljski objekat, te su uhapšene dvije osobe iz Sarajeva incijala B. S. (44) i D. S. (32), koje se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelima.

Kako saznajemo, među uhapšenim je Selvedin Bulbul, jedan od organizatora protesta boraca 2016. godine. Također, prema našim informacijama, uhapšena je i djevojka inicijala A. O., koja je zajedno s Bulbulom i D. S. organizirala prostituciju.

Kako je saopćio FUP, radi se osobama koje su u ranijem periodu i tokom 2017., radi sticanja protupravne imovinske koristi, kontinuirano omogućavali i organizirali pružanje seksualnih usluga većem broju nepoznatih osoba u noćnom klubu koji je pretresen u ovoj akciji, na način da su u ličnim kontaktima ili posredstvom drugih osoba pronalazili djevojke za pružanje seksualnih usluga i privlačenje klijenata.

Prilikom izvršenih pretresa, pronađeno je i oduzeto oružje, municija, sef sa većom količinom novca, medikamenti, mobilni aparati i SIM kartice, notesi i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu s predmetnim krivičnim djelima.

Uhapšene osobe će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama FUP-a, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predate u zakonskom roku Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Asistenciju prilikom realizacije ove operativne akcije je, pored Ministarstva unutrašnjih poslova KS, pružala i Poreska uprava FBiH koja je na osnovu naredbe Kantonalnog suda u Sarajevu poduzimala aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Akcija "Neon" je u toku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.