CRNA HRONIKA

Tužilaštvo traži produženje pritvora za ratnika iz Sirije: Emin Hodžić tvrdi da arsenal oružja pripada Kenanu Krši

Odbrana istaknula da je Hodžić namjeravao da uništi oružje, Tužilaštvo kaže da se nije obratio CZ-u

Privođenje Emina Hodžića: Jedna puška bila njegova

A. KAPO

17.2.2018

U Općinskom sudu u Sarajevu jučer je održano ročište na kojem se raspravljalo o prijedlogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu da se produži pritvor osuđeniku za ratovanje u Siriji Eminu Hodžiću, a koji se tereti za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Oduzet mobitel

Indira Karahodžić, Hodžićeva braniteljica, kazala je da se u potpunosti protivi prijedlogu Tužilaštva. Karahodžić je kazala da je njen klijent u cijelosti priznao djelo te je naglasila da je on tokom davanja iskaza, tada u svojstvu osumnjičenog, rekao da samo jedna puška, koju je nabavio od nepoznate osobe, pripada njemu.

- On je rekao da ostatak oružja nije njegov te da je, prema nalogu Kenana Krše (optužen za oduzimanje djeteta i spolni odnos, op. a.), preuzeo oružje i da mu je namjera bila da ga uništi – kazala je Karahodžić.

Ona je rekla da je tokom istrage od Hodžića oduzet i mobitel te da je vještačenjem utvrđeno da je u njemu bilo radikalno-militantskih sadržaja.

- Tužilaštvo to dovodi u vezu sa presudom Suda BiH. Hodžić je, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, izdržao jednogodišnju kaznu tako da se ne mora nužno to dovesti u vezu s ovim djelom. Tada je u pasošu utvrđeno da je prešao granicu Turske, ali ne i da je bio u Siriji, odnosno da se borio na strani ISIL-a – rekla je Indira Karahodžić.

Tužilac Furtula dodao je da ne postoji nijedan dokaz ili argument koji bi išao u prilog tezi odbrane da je Hodžić želio da uništi oružje s obzirom na to da se nije obratio Civilnoj zaštiti ili drugim organima zaduženim za sklanjanje i uništavanje oružja.




Kršo: Navodno dao puške, zolju i municiju

Navodi optužnice

Prema navodima iz optužnice, Hodžić se tereti da je 29. novembra prošle godine u sarajevskoj ulici Halida Kajtaza u automobilu Peugeot, kojim je upravljao, držao veću količinu oružja. U vozilu su pronađene dvije automatske puške, ručni bacač - raketa “zolja”, improvizirana odskočna mina, tri ručne bombe, više od 600 bojevih metaka i više okvirova za automatsku pušku.


Tražene mjere zabrane

Braniteljica se osvrnula i na posebne pritvorske razloge, odnosno da Tužilaštvo tvrdi da bi boravkom na slobodi mogao dovršiti ili počiniti novo djelo.

- Njemu je oduzeto oružje. Nije utvrđeno ni da je oružje imalo namjenu. Predlažem da se prijedlog Tužilaštva odbije kao neosnovan. Riječ je o mladom i porodičnom čovjeku, ocu dvoje maloljetne djece, koji je jedini hranilac. On je tokom postupka u Sudu BiH bio slobodan te je imao mjere zabrane. Uredno se odazivao na svako ročište te predlažem da se i sada izreknu mjere zabrane – zaključila je Karahodžić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.