CRNA HRONIKA

Smrt Irene Predojević istražiteljima enigma 13 godina: Otac nije dočekao da ubica bude otkriven

Zločin se dogodio u noći između 6. i 7. avgusta 2005. godine

Piše: M. ZGONJANIN

18.2.2018

Monstruozno ubistvo 28-godišnje Irene Predojević iz Bosanske Dubice, čiji ubica se 13 godina skriva od pravde, i dalje je enigma za istražitelje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Novi tragovi 

Iz MUP-a RS šturo su nam kazali da preduzimaju mjere i radnje u cilju otkrivanja izvršioca ovog teškog ubistva, kao i da će, u slučaju otkrivanja, javnost biti blagovremeno obaviještena.

Istraga je intenzivirana u više navrata. Ranije su, prema izvorima bliskim istrazi, spominjani i novi tragovi, kao i to da su propusti napravljeni u ranijim istragama ispravljeni, što bi, navodno, trebalo omogućiti brže rješavanje ovog slučaja.

U vezu s ovim teškim ubistvom prije desetak godina dovođen je i tada 20-godišnji Amel Međedović, koji je ubistvo čak i priznao, ali je priznanje kasnije povukao. Mileva Predojević, Irenina majka, u razgovoru za naš list kroz suze kaže da su u ovih 13 godina hiljadu puta bili kod nadležnih koji vode istragu. 

- I molili smo i plakali i svađali se. I slali pisma i direktno išli kod njih (istražitelja, op. a.). Ali ništa. Uvijek kažu mi radimo, to nam je prioritet. I sad ih često zovem, jer je prosto nemoguće da se u ovako malom mjestu to ne može otkriti. Ljubazni su, ne mogu reći da nisu, ali šta mi vrijedi kad mi kažu mi radimo, kad ja vidim da od toga nema ništa - priča Mileva.

Dodaje da joj je prije tri godine umro suprug Milan, Irenin otac, koji nije dočekao pravdu za svoju kćerku. Sahranjen je pored kćerke na dubičkom groblju Urije.

- Istražiteljima sam stotinu puta rekla nemojte, molim Vas, dozvoliti da umrem i ja, a da ne saznam ko je to uradio. Stotinu puta kad odem na groblje poljubim njenu i Milanovu sliku, pa ga pitam: „Bože, Milane, je li ti sad lakše ili ti je još teže?“. Ne mogu opisati koliko mi je teško. Kad bi samo znali kakav je jedan moj dan i moja noć – kaže nam uplakana Mileva, dodajući da strahuje da ubica njenog djeteta možda nikad neće izaći pred lice pravde.

Irena Predojević: Tijelo zapaljeno

Spaljeno tijelo

Irena Predojević je nestala u noći između 6. i 7. avgusta 2005. godine. Te kobne noći bila je s prijateljicama u diskoteci. Negdje oko ponoći, nakon što se rastala od prijateljica na jednoj raskrsnici, gubi joj se svaki trag. U šipražju u Božićima, na samo stotinjak metara od kuće u dubičkom naselju Petar Pecija, gdje je živjela s roditeljima, 8. avgusta pronađeno je njeno spaljeno tijelo. Irena je, inače, radila u trgovini u centru Bosanske Dubice, a njeno ubistvo je šokiralo mještane.

Najteže za rođendan

- Imam još jednu kćerku. Od tada je stalno utučena i tužna. A meni je svaki dan sve gore i gore. Moje dijete mi je uvijek pred očima. Irena je bila vesela, voljela je život i imala je puno planova. Družila se s dobrim ljudima. Najteže mi je pred njen rođendan, 23. marta. Srce hoće da mi pukne – kaže očajna Mileva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.