CRNA HRONIKA

Edin Tanjo i Almir Hadžiahmetović negirali da su vrbovali Ukrajinke

Sud BiH: Pali u akcijama “Pismo” i “Tvins”

Piše: Avaz.ba

18.2.2018

Edib Tanjo (55) iz Goražda i Almir Hadžiahmetović (38) zvani Garo iz Sarajeva, optuženi za međunarodno navođenje na prostituciju, na ročištu u Sudu BiH negirali su krivicu.

Prema navodima iz optužnice, oni se terete da su tokom 2016. godine za državljanku Ukrajine, kojoj je prvooptuženi omogućio boravak u BiH, organizirali pružanje seksualnih usluga za novac na području Austrije i Njemačke, a drugooptuženi da je pomagao u organiziranju oglašavanja i uspostavljanja kontakata putem interneta.

Tanjo je, nakon odlaska u Ukrajinu, vrbovao još jednu državljanku Ukrajine za pružanje seksualnih usluga za novac na području Njemačke, koju je uputio u Njemačku, gdje je za nju organizirao prihvat i smještaj radi pružanja seksualnih usluga, a sve to uz pomoć drugooptuženog. Tanji je putem deviznih transakcija iz inozemstva uplaćivan dio novca koji je stečen prostitucijom i na taj način je ostvario nezakonitu imovinsku korist.  

Optuženi su pali u akcijama “Pismo” i “Tvins” koje su izvedene na području Sarajeva. Hadžiahmetović je uhapšen u akciji “Tvins” koja je izvedena u martu prošle godine na Ilidži, a u akciji su, osim njega, privedeni i Alija Karahasanović, Atilla Aksoj te Jasmin Hodžić.

Oni su optuženi za međunarodno navođenje na prostituciju i pranje novca. Ovoj trojki je u toku suđenje u Sudu BiH jer su tokom 2015., 2016. i 2017. godine u BiH i Hrvatskoj stupali u kontakt sa djevojkama mlađe životne dobi, koje su se nalazile u teškom imovinskom stanju i socijalnom položaju, te su ih navodili, nagovarali i podsticali na pružanje seksualnih usluga za novac te organizirali pružanje tih usluga u Austriji i Njemačkoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.