CRNA HRONIKA

Likvidacija s potpisom narkomafije

Ubica čekao iza betonske ograde da naiđe Čubrilović

O. MATAVULJ

19.2.2018

Više od dvije godine prošlo je od zasjede u kojoj je u centru Banje Luke ubijen Nebojša Čubrilović (33), osuđivani krijumčar kokaina iz Ljubljane, a počinioci ove mafijaške likvidacije još su na slobodi.

Smrtonosni hici

Čubrilović je ubijen 1. oktobra 2015. godine u sačekuši u Gundulićevoj ulici. Kobnu noć Audijem se vraćao u iznajmljeni stan u Banjoj Luci, gdje se krio od slovenskog pravosuđa koje je za njim raspisalo potjernicu zbog sumnje da je učestvovao u međunarodnom švercu više stotina kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Ubica ga je u zasjedi čekao u susjednom dvorištu, skriven iza betonske ograde, i nakon što je Čubrilović krenuo prema ulazu u stan u njega je ispalio više hitaca iz „škorpiona“ kalibra 7,65 milimetara. Tri metka pogodila su ga u leđa, probila srce i oba plućna krila, dok ga je jedan pogodio u ruku.

Nema kamera

Nakon likvidacije policija je dignuta na noge, ali je ubica umakao. Iako se zločin dogodio u veoma prometnoj ulici nešto prije 23 sata, niko od prolaznika ništa sumnjivo nije primijetio. Stanari zgrade, čiji prozori i balkoni imaju pogled prema mjestu zločina, ispričali su da su čuli pucnjavu, ali na to nisu obraćali pažnju misleći da neko baca petarde slaveći pobjedu FK Partizan u utakmici Lige Evrope. Tijelo je pronašla vlasnica kuće, a iako imanje osigurava privatna agencija, ni od toga nije bilo puno koristi, jer dvorište nije pokriveno kamerama.

U istragu koju vodi Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS uključene su slovenska policija i američka DEA. Ubistvo je pripisano profesionalcu. U fokusu istrage su narkokarteli, ali počiniocima još nema traga.


Ubijeni Čubrilović

Hapšenja bez osumnjičenog

U okviru istrage do sada je saslušano više osoba. MUP RS je za nekolicinom raspisao međunarodne potrage, jer istražiteljima nisu bili dostupni. Najmanje tri osobe su uhapšene na granici, ali niko nije imao status osumnjičenog i poslije ispitivanja su pušteni na slobodu.

Nestali milioni?

Mjesecima nakon ubistva Nebojše Čubrilovića u medijima se pojavila informacija da su iz njegovog iznajmljenog stana misteriozno nestala čak četiri miliona eura. Porodica ubijenog o tome se nije oglašavala u medijima, dok su u MUP-u RS cijelu priču demantirali.

Kokain bacili u more

Nebojša Čubrilović je u Sloveniji osuđen na 18 mjeseci zatvora kao član kriminalne grupe koja je 2012. godine prošvercovala 50 kg kokaina iz Brazila u Evropu. U vrijeme ubistva nalazio se pod istragom zbog krijumčarenja više stotina kilograma kokaina, koji je zbog kvara na brodici "Ocean I" bačen u more. Zbog opterećenja, na brodici je, navodno, stotinama milja od obale pukao jarbol pa je posada morala zatražiti pomoć teretnog broda "Good hope max". Cijela posada je prešla na teretnjak, a u strahu da ne budu otkriveni, kokain su bacili u more. To su snimili mobitelima kao dokaz da droga nije ukradena, ali su istražitelji došli u posjed tih snimaka i pokrenuli opširnu istragu. Njome je obuhvaćeno 29 osoba, a među njima je i Čubrilović, koji je, znajući da mu se sprema hapšenje, pobjegao u Banju Luku jer ima državljanstvo BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.