CRNA HRONIKA

Uhapšen Nermin Drnda, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo

B. C. / M. Aš.

19.2.2018

Policijski službenici Federalne uprave policije su nakon višemjesečne istrage, danas pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, započeli s realizacijom operativne akcije „Balkan“ vezano za krivična djela primanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja i ovlaštenja i krivotvorenje isprave, navodi se u saopćenju FUP-a. 

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, vrše se pretresi na šest lokacija na području Kantona Sarajeva, i to dva stambena objekta i četiri službene prostorije, kao i privatni sefovi u banci.

Uhapšene su dvije odgovorne osobe Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, incijala N. D. (52) i H. D. (52) koja se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelima.

Potvrđeno je da su uhapšeni Nermin Drnda (SDA), direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo i njegov pomoćnik Hajrudin Djedović.

- Riječ je o predmetu na kojem Tužilaštvo KS radi u saradnji s FUP-om još od juna prošle godine. Uhapšeni Nermin Drnda i njegov pomoćnik Hajrudin Djedović osumnjičeni su da su od septembra 2016. do kraja 2017. od firmi koje su angažirali na održavanju puteva uzimali tri posto od naplaćenih faktura – rekla je za Avaz Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Oni su u svojstvu odgovornih lica Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, tokom 2017. i 2018. godine, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi zahtijevali i primali novac i darove od vlasnika i odgovornih lica više privrednih subjekata iz BiH, čija djelatnost ima veze s izgradnjom i rekonstrukcijm puteva, a kako bi istim osigurali poslove kroz namještanje tendera javnih nabavki koje je provodila Direkcija.

Prilikom pretresa, do sada su privremeno oduzeti računari, laptopi, mobilni telefoni i SIM kartice, novac, dokumentacija i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu s predmetnim krivičnim djelima.

Po okončanju pretresa, izvršit će se kriminalistička obrada nad licima lišenim slobode nakon čega će ista biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Značajnu ulogu u realizaciji ove operativne akcije pružala je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.