CRNA HRONIKA

Valteru Topčiću 14 godina zatvora

Privođenje optuženog Valtera Topčića

Piše: M. SMAJKIĆ

22.2.2018


Vijeće Kantonalnog suda u Mostaru, kojim je predsjedavala sutkinja Danijela Dalipagić-Rizvanović, prihvatilo je jučer sporazum o priznanju krivice koji je s Tužilaštvom Hercegovačko-neretvanskog kantona potpisao Valter Topčić (59) te mu je, zbog ubistva Islama Ahmetovića (25), izrečena jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od 14 godina.



Ubijeni Ahmetović

Ispalio hitac

Kao olakšavajuća okolnost uzeto je u obzir to da Topčić nije ranije osuđivan te da je odlikovan visokim vojnim odličjima, dok su otežavajuće bile način počinjenja krivičnog djela i bešćutnost.

Nakon što je sklopljen sporazum, najprije je 9. januara odgođeno ročište o priznanju krivice zbog Topčićevih zdravstvenih tegoba. Nakon toga, on se na ročištu 17. januara nije mogao izjasniti o sporazumu zbog, također, zdravstvenih tegoba. Sudsko vijeće je potom naredilo vještačenje ljekara interniste, prim. dr. Senada Pešte. Utvrđeno je da optuženi nije imao opravdanja da izbjegava ročišta.

Topčić je 18. juna prošle godine između 13 i 14 sati u nekadašnjem salonu namještaja “Slavonija Di”, u kojem je radio kao čuvar, zatekao Ahmetovića i njegovog rođaka Sandra Nicu (25), koji su tu došli da prikupe sekundarne sirovine, nakon čega je povikao: “Stanite, majku vam j....”, te je iz pištolja “brauning” ispalio hitac uzrak.

Zapalio zavjesu

Ahmetović je stao, nakon čega ga je Topčić drškom pištolja počeo udarati u glavu, a nije se obazirao ni kad mu se on obratio riječima: “Nemoj me udarati, zovi policiju.” Nakon toga je iz neposredne blizine ispalio hitac u Ahmetovićevu glavu, čemu je svjedočio Nice, koji je uspio pobjeći.

Potom je Topčić, u namjeri da prikrije zločin, zapalio zavjesu, i to dok je Ahmetović bio živ, usljed čega je njegovo tijelo u potpunosti izgorjelo. U požaru su izgorjela tri automobila, prikolica za vozilo te dio susjedne kuće, pri čemu je šteta procijenjena na 203.000 KM.

Ahmetovićevi roditelji negodovali

U sudnici su jučer bili članovi porodice Ahmetović, koji su upućeni na parnični postupak. U jednom trenutku, tokom iščitavanja dokaza koje su predočili Topčićevi advokati Karlo Sesar i Irena Pehar, a koji su se odnosili na zdravstveno stanje njegove supruge, reagirali su Ahmetovićeva majka Šefika i njegov otac Mirsad riječima: “Ne sudi se njoj”, te su dodali nešto nerazumljivo, nakon čega su ih sudski policajci, prema naredbi predsjedavajuće, izveli iz sudnice.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.