CRNA HRONIKA

Brčko: Čitavu porodicu držao u dužničkom ropstvu

Prutače kod Brčkog: Porodica A. T. prolazila golgotu ( Z. Matkić)

Autor:Z. MATKIĆ

22.2.2018

Mustafa Husejnović (53) iz izbjegličkog naselja Prutače kod Brčkog pravosnažno je osuđen na godinu zatvora, jer je A. T. te njegovu suprugu i djecu držao u dužničkom ropstvu.  

Trgovina ljudima

Nakon što su okončani glavni pretres i žalbeni postupak pred sudovima Brčko Distrikta, gdje su mu u cijelosti dokazane optužbe za trgovinu ljudima, Husejnović je u Osnovnom sudu Brčko Distrikta kažnjen sa 12 mjeseci zatvora.

Husejnović je, služeći se prijetnjama, doveo oštećenog u ropski odnos tako što ga je prevarom uveo u dug, koji je neprestano uvećavao.

Ostao bez posla

U takvom odnosu, izrabljivao je nesretnog čovjeka prisiljavajući ga da mu za prodati automobil, realne vrijednosti od skoro 7.000 KM, otplati tri puta veću cijenu.

Oštećeni je Husejnoviću otplatio 18.000 KM, ali je ubrzo zbog njega ostao bez redovnog posla. Nakon toga je bio prinuđen davati mu sve sporadične dnevne zarade. Kad više nije imao novca, bio je obavezan obavljati mu kućne poslove bez naknade i zabavljati ga.

Pored toga, optuženi je, prijeteći da će mu pobiti i silovati ženu i kćerku, prisiljavao sve članove ove porodice, među kojima je i troje maloljetnika, da za njega prose, vrbujući ih i prevozeći u susjedna mjesta.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.