CRNA HRONIKA

Presuda za tešku nesreću u kojoj su poginula tri mladića: Vozaču Forda dvije i po godine zatvora

Mladići podletjeli pod “labudicu”

Piše: B. CERIĆ

4.3.2018

Vijeće Kantonalnog suda u Zenici izreklo je nepravomoćnu presudu kojom je vozač Ford Focusa Senad Šarić (58) proglašen krivim za tešku nesreću u kojoj su 17. septembra 2016. godine poginuli Benaris Telalović (21), Nedžad Delić (22) i Haris Pajić (21), a teško povrijeđen Medaris Imamović. Šariću, koji je i sam bio teško povrijeđen, izrečena je kazna zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci.

Nastradali Telalović, Delić i Pajić. Nastradali Telalović, Delić i Pajić

Tri sekunde

Stravična nesreća desila se u Pečuju kod Zenice. Sud je utvrdio da se Šarić, koji je bio za volanom Forda, nepropisno uključivao na magistralni put Doboj - Zenica u pravcu Zenice. Posljedica toga je da se Ford iznenada našao kao neočekivana prepreka automobilu Alfa Romeo u kojem su bili nastradali mladići. Oni su baš u tom momentu velikom brzinom prešli na lijevu stranu pretječući drugo vozilo. Dva vozila su se sudarila, a Alfa je nakon toga podletjela pod parkiranu “labudicu”.

- Alfa je već pretjecala kada je Ford krenuo da se uključuje na magistralni put. Da je vozač Forda sačekao tri sekunde, Alfa Romeo bi prošao i ne bi se sudarili - navedeno je u presudi.

Prilikom odmjeravanja visine kazne, Sud je imao u vidu i doprinos vozača automobila Alfa Romeo, nastradalog Benarisa Telalovića. Alfa Romeo kretao se nedozvoljenom brzinom od 143,46 kilometra na sat te pretjecao vozilo preko pune linije.

Velika brzina

Velika brzina Alfe dovela je do toga da je sudar bio neizbježan. Da je vozač Alfe vozio propisanom brzinom, mišljenje je Suda, posljedice bi bile daleko manje. Sud je uzeo u obzir i to da je teška posljedica veoma pogodila optuženoga te da oštećene porodice nisu zatražile krivično gonjenje vozača Šarića.

Izrečena sigurnosna mjera

Osim kazne zatvora, Sud je vozaču Senadu Šariću izrekao i mjeru sigurnosti. Izrečena mu je zabrana upravljanja vozilom B-kategorije u trajanju od dvije godine, računajući od dana pravosnažnosti presude. Vrijeme izvršenja kazne zatvora ne uračunava se u vrijeme trajanja mjere.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.