CRNA HRONIKA

Podži uvjetna kazna za zloupotrebe u Gorskoj službi spašavanja

Podžo: Zloupotreba položaja i krivotvorenja dokumenata

Birn

5.3.2018

Općinski sud u Sarajevu izrekao je uvjetnu kaznu od jednu i po godinu bivšem načelniku Gorske službe spašavanja (GSS) Adnanu Podži zbog zloupotrebe položaja i krivotvorenja dokumenata.

Podžo je proglašen krivim da je tokom 2009. godine preuzeo donirano vozilo marke Mercedes PUCH, čija je vrijednost bila 19.600 maraka, te ga krivotvorenim dokumentima preveo na sebe a kasnije i prodao Tariku Učumbarliću.

- Sud izriče jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od godinu i šest mjeseci koja se neće izvršiti ako optuženi u roku od tri godine ne počini slično krivično djelo - kazala je sutkinja Sanja Ljuboje.

Sutkinja Ljuboje kazala je da je prihvaćen imovinsko-pravni zahtjev GSS-a u iznosu od 19.600 maraka i Podžo je dužan uplatiti taj iznos, inače će Sud opozvati uvjetnu presudu.

- Sud je ocijenio da je u pitanju jednokratna radnja od prije devet godina, te da je optuženi otac troje djece i funkcionalni član društva, te će upotrijebiti uvjetnu osudu - kazala je S. Ljuboje i dodala da je Podžo dužan platiti i troškove postupka u iznosu od 750 maraka.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.