CRNA HRONIKA

Zeničanin i Bijeljinac u vrhu lanca jedne od najvećih narkogrupa u Evropi

EuroBlic

10.3.2018

Mirko Živanović (43) iz Bijeljine uhapšen je u velikoj međunarodnoj akciji “Nana” u kojoj je zaplijenjeno 100 kilograma “čistog” kokaina iz Kolumbije, saznaje “EuroBlic”.

Živanović, inače državljanin BiH i Holandije, uhapšen je u Hrvatskoj. Kokain čija je ulična vrijednost procijenjena na više od 3 miliona eura otkriven je 3. marta ove godine na brodu u Rijeci koji je prevozio “miješani metal” iz Južne Amerike za Hrvatsku.

U velikoj međunarodnoj akciji učestvovala je policija Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Holandije, Španije, Italije, Paname i Kolumbije, te američke DEA.

Izvor “EuroBlica” blizak sigurnosnim agencijama BiH izjavio je da su postojali operativni podaci o tome da je Živanović povezan s grupama iz kriminalnog miljea, ali da krivična djela nije izvršio na teritoriji BiH.

- Obaviješteni smo o međunarodnoj akciji čiji je cilj bilo razbijanje jedne od najvećih narkogrupa u ovom dijelu Evrope, a imamo informaciju da je u njoj uhapšen državljanin BiH - naveo je izvor blizak sigurnosnim agencijama.

Kao vođa narkogrupe označen je Stjepan Prnjat, koji je rođen u Zenici, ali ima državljanstvo Hrvatske.

Mediji su ga još ranije prozvali “hrvatski Eskobar”, jer je u više navrata hapšen i osuđivan zbog krijumčarenja narkotika.

Hrvatska policija je u okviru akcije "Nana" uhapsila ukupno 8 osoba i zaplijenila 100 kilograma kokaina koji su osumnjičeni krijumčarili iz Južne Amerike u EU preko Hrvatske.

Akcija “Nana” provedena je na teritoriji Hrvatske i Slovenije, a među uhapšenima su, osim dvojice iz BiH, državljanin Španije i Kolumbije Albernisa Trujiljo Saria (47) čija je uloga bila da nadgleda pošiljku kokaina na brodu. Uhapšeni su još i Zagrepčani, braća Ante i Filip Lukenda, Joz Lekaj, Darko Bošnjak i Damir Družinić.

Istražioci su više mjeseci pratili osumnjičenu grupu i snimali telefonske razgovore, a nakon što je brod sa 100 kilograma kokaina uplovio u luku u Rijeci krenuli su u hapšenje koje je izvršeno na području Slovenije i Hrvatske.

Kako je objavila Kancelarija za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (Uskok), 100 kilograma kokaina kupljeno je u Panami za 300.000 eura, a članovi kriminalne grupe pokušali su da ga prokrijumčare u skrivenim mjestima u kontejnerima s metalnim otpadom.

Droga je trebala biti istovarena u Zagrebu, a namijenjena je za crno tržište u zemljama EU i regiona.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.