Foto: Uspješno spašavanje jedne od hodočasnica

Česte akcije spašavanja hodočasnika na Brdu ukazanja

Međugorje: Dođu po utjehu i iscjeljenje pa se izgube i stradaju

Autor: M. SMAJKIĆ
12.03.2018 20:06
A
A
A

Jaka kiša koja se u subotu sručila na Hercegovinu i nepristupačan teren stvorili su nevolje grupi hodočasnika koji su se iz Vareša zaputili u Međugorje. Jedna njihova članica, sa srčanim tegobama, naime, posustala je i nije mogla nastaviti put.

Zahvaljujući brzoj reakciji Gorske službe spašavanja (GSS) BiH, odnosno, pripadnika HGSS-a Čitluk, 77-godišnja A. G. medicinski je zbrinuta i transportirana za manje od sat.

Starije osobe

Ovakve akcije u Međugorju za vrijeme posjeta hodočasnika brdu Križevac i Brdu ukazanja nisu nikakva rijetkost i, zahvaljujući požrtvovanosti i obučenosti pripadnika GSS-a, brojni životi su spašeni, čak i nakon nekoliko dana traganja.

Nažalost, česte su pojave, pogotovo u ljetnim mjesecima, da u ovom svetištu hodočasnici, nakon što se izgube na međugorskim brdima, budu pronađeni mrtvi.

- Uglavnom su to starije osobe, s nekim tegobama, mada ima i mlađih, kojima su tereni poput međugorskih brda potpuna nepoznanica i koji, jednostavno, nisu vični brdima. Pogotovo opasnost uslijedi kada skrenu sa staze, a uglavnom se radi o osobama koje su lošeg zdravstvenog stanja i koje u Međugorje dolaze po utjehu ili iscjeljenje. Mnogi slučajevi završe sa sretnim ishodom, ali ima i tragičnih - kaže nam Zdenko Marić, predsjednik GSSBiH.

  • Marić: Ne poznaju teren
    Marić: Ne poznaju teren Foto: (Marić: Ne poznaju teren )

Poznat slučaj

Marić navodi da ima i onih čija je sudbina od trenutka nestanka u Međugorju sve do danas potpuna nepoznanica. Tako javnost pamti slučaj nestanka italijanskog svećenika Lučana Ćićarelija (Luciano Cicarelli) od prije dvije i po godine.

Višesedmična tadašnja akcija sa 60 spasilaca nije dala rezultate, a njima su, podsjeća Marić, probleme stvarale upravo špekulacije poput onih da je nesretni Italijan imao kod sebe ogromnu sumu novca. Ipak, činjenica je da je bio na Brdu ukazanja jer se spasiocima, desetak dana nakon potrage, javio hodočasnik iz Perua koji im je poslao fotografiju njega i Italijana.

Neidentificiran kostur 

U Međugorju je 25. maja 2012. godine posljednji put viđen Poljak Edvard Jozef Kogutek, i to ispred Centra za ovisnike „Ćenakolo“, dok se Aniti Visković (58) iz Makarske svaki trag gubi 12. septembra 2006. godine.

Zanimljivo je da su spasioci prije tri i po godine, dok su tragali za jednom britanskom državljankom koja je nađena živa, na lokalitetu Gradina u Međugorju, u gustoj makiji i šipražju, pronašli ljudski kostur. Na tom mjestu su nađeni konopac, ostaci odjeće i obuće te čakija, međutim, nakon svih radnji i obavljenih vještačenja, identitet nije utvrđen.