SLUČAJ "SPECIJALCI"

Sud odbio nagodbu, šest godina zatvora je malo?

Banda: Drugi put mu odbijena nagodba. Banda: Drugi put mu odbijena nagodba

O. MATAVULJAvaz.ba

17.3.2018

Okružni sud u Banjoj Luci odbio je sporazum o priznanju krivice kojim je predloženo da se Oleg Banda, jedini civil optužen za pljačku 616.548 KM iz kombija “Sector securityja” na autoputu Banja Luka – Bosanska Gradiška, osudi na šest godina zatvora.

Izmijenjena optužnica

Nagodbu između Bande i Tužilaštva Republike Srpske Sudsko vijeće Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Banjoj Luci odbilo je bez obrazloženja. To je drugi put da isto vijeće odbija nagodbu Tužilaštva i odbrane, jer su sličan sporazum odbili i u decembru 2016., kad je Bandi predložena kazna od pet godina zatvora. Sporazumom je bilo predviđeno i da se od Bande i ostalih optuženih oduzme imovinska korist u iznosu od 543.000 KM, kao i automatske puške i “zolja”, koje su korištene u pljački.

U ovom slučaju optuženi su još i bivši specijalci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Vladan Malić i Goran Paraš, koji su odustali od pregovora o priznanju krivice, kao i Aleksandar Popović, koji nije ni pokušavao da se nagodi. Nakon što je sporazum odbijen, postupak protiv Olega Bande ponovo je spojen sa specijalcima i suđenje se nastavlja 19. marta.

Republičko javno tužilaštvo RS jučer je izmijenilo i optužnicu, iz koje je izbačena optužba za organizirani kriminal i svima su na teret stavljena krivična djela razbojništvo i nedozvoljeno posjedovanje oružja. Napravljene su i određene "kozmetičke" izmjene u činjeničnom opisu optužnice.

Specijalci i Banda terete se da su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banja Luka – Bosanska Gradiška Audijem A6 presreli kolonu vozila koja je u Zagreb prevozila novac “UniCredit banke”. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju "zoljom", razbojnici su natjerali osiguranje da otvori tovarni prostor kombija, odakle su ukrali 616.548 KM. Tom prilikom je lakše ranjen radnik "Sector securityja” Đurađ Bajić.

Svjedoci Tužilaštva

U pljački su učestvovali i specijalci Željko Inđić i Goran Janjuz, kao i insajder iz "Sector securityja" Danijel Kuzmić. Oni su u ovom postupku svjedoci Tužilaštva, za šta su "nagrađeni" sporazum o priznanju krivice, prema kojem je Kuzmić osuđen na tri godine, a Inđić i Janjuz na po šest mjeseci zatvora.

Ukinuta presuda

Ovoj grupi ponovo se sudi nakon što je Vrhovni sud RS ukinuo prvostepenu presudu banjalučkog Okružnog suda kojom su Malić, Paraš i Popović osuđeni na po 11 godina zatvora, dok je Bandi izrečena kazna od devet godina zatvora.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.